Antena 3 CNN Actualitate Educație Jumătate dintre români nu au trecut de clasa a VIII-a! Suntem ultimii din UE la studii superioare

Jumătate dintre români nu au trecut de clasa a VIII-a! Suntem ultimii din UE la studii superioare

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:10 11 Ian 2023 Modificat la 15:10 11 Ian 2023
educatie
Jumătate dintre români nu au trecut de clasa a VIII-a! Suntem ultimii din UE la studii superioare Sursa foto: Unsplash.com

Recensământul derulat anul trecut a arătat că 40,5% din populația României are un nivel de educaţie modest, în timp ce doar 16% dintre români au absolvit o unitate superioară de învăţământ.

De asemenea, datele Eurostat, înregistrate în 2021,  au dovedit că România ocupă ultimul loc din UE când vine vorba despre studiile superioare.

Astfel, proporția populației cu facultate, având în vedere populația cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, plasează România pe ultima poziție din UE, cu aproape 24%, comparativ cu 42%, media europeană.

Din nefericire, rămânem pe aceeaşi poziţie chiar dacă luăm în calcul întreaga populaţie a ţării.

Mihai Maci, expert în educaţie, consideră că persoanele cu un nivel redus de educație sunt rezultatul perioadei comuniste.

„Sunt oameni care sunt mai în vârstă și care au o școlarizare mai precară făcută atunci. Și situația nu s-a schimbat după 1990.

Avem nenumărate probleme cu oameni care nu au niciun fel de școlarizare. Din păcate, aici ne aflăm. Suntem pe ultimul loc în Europa la acest capitol”, a afirmat specialistul, citat de adevarul.ro.

Mai mult, expertul avertizează că şi migraţia pentru studii este tot o problemă, deoarece România riscă să rămână fără oameni pregătiţi.

”Tot mai mulți părinți devin conștienți că odată ce copilul lor a terminat gimnaziul, dacă rămân în România își reduc șansele până la zero.

Și atunci, oamenii aleg să-și trimită copiii la studii în străinătate sau să-i însoțească acolo. Și asta ar trebui să fie o problemă pentru statul nostru”, a mai adăugat Mihai Maci.

În plus, condiţiile din mediul rural îi determină pe elevi să renunţe timpuriu la şcoală, iar cadrele didactice sunt din ce în ce mai puţine.

"Cadrele didactice sunt din ce în ce mai puține și mai prost pregătite, așa că elevii nu au motivație să vină la școală nici în rural, dar nici în urban în mare parte, pentru că nu obțin competențe pentru piața muncii", a constatat Ștefan Vlaston, expert în educaţie.

×
x close