Frauda de la Bacalaureatul de toamnă a apărut după ce, pe un grup de Facebook, au fost postate subiectele şi rezolvările la probe.
Astfel, chiar în timpul probei de la Bacalaureatul de toamnă, elevii din sălile de examen ar fi avut acces la rezolvări.
Cîmpeanu: "Sunt cinci situaţii în care au fost semnalate aceste fraude. Ştim liceele, se identifică poziţia elevilor în bănci"
Şeful de la Educaţie a anunţat măsuri severe în cazul acestor elevi.
"Da, sunt cinci situaţii în care au fost semnalate aceste fraude. Avem în atenţie, sunt cinci săli de clasă, în cinci licee din cinci judeţe diferite: un liceu din Brăila, din Braşov, din Gorj, din Dolj.
Cunoaştem aceste licee, cunoaştem sălile de clasă, se identifică inclusiv poziţia elevilor şi cu siguranţă vor fi eliminaţi din examen şi vor avea o interdicţie de a se mai prezenta un timp.
Am venit cu foarte multe măsuri în sprijinul conştientizării ideii de corectitudine a examenelor. Cei care nu au înţeles acest lucru vor suferi cele mai drastice măsuri: eliminarea din examen", a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, miercuri, în exclusivitate la Antena 3.
Liceele cu pricina sunt: Liceul Tehnologic "Panait Istrati" Brăila, Liceul Tehnologic Dr. N. Rucăreanu din Braşov, Liceul cu Program Sportiv Tg Jiu, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi din Craiova.
Întrebat cum s-a putut întâmpla acest lucru, având în vedere că elevii trebuie să-şi lase telefoanele la intrarea în sala de examen, ministrul a vorbit de sancţionarea fraudelor.
Liceele unde au fost fraude: Brăila, Braşov, Gorj, Dolj
"Intenţii de fraudă, din păcate, au existat, există şi vor exista. Important este să le sancţionăm drastic. Vom vedea şi în ce măsură personalul care avea datoria supravegherii a comis erori din această perspectivă", a precizat Sorin Cîmpeanu.
La sesiunea de toamnă Bacalaureat 2021, au fost înscrişi 39.000 de elevi, dar nu s-au prezentat toţi la examen.