Antena 3 CNN Actualitate Educație Evaluarea Națională 2024. Începe prima probă la Limba și literatura română pentru elevii de clasa a VIII-a

Evaluarea Națională 2024. Începe prima probă la Limba și literatura română pentru elevii de clasa a VIII-a

Evaluarea Națională 2024. Începe prima probă la Limba și literatura română pentru elevii de clasa a VIII-a
Prima probă este cea la Limba română. Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iun 2024   •   08:23

Elevii de clasa a VIII-a susțin azi, 25 iunie, prima probă din cadrul Evaluării Naționale 2024, cea la Limba și literatura română.

Accesul în sala se face între 08:00-08:30, iar examenul începe la ora 09:00. Elevii au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele de la Evaluare Națională 2024.

De asemenea, elevii au voie să intre în sala de examen doar cu buletinul și cu un instrument de scris. 

La final, elevii predau lucrărie, care vor fi scanate, astfel încât să fie corectate în sistem digitalizat. 

Cea de-a doua probă de la Evaluarea Națională 2024, cea la Matematică, are loc pe 27 iunie. De asemenea, pe 28 iunie se va desfășura proba la Limba Maternă de la Evaluare Națională 2024.

Citește și: Cu câţi bani va fi plătit un profesor care corectează lucrările la Bacalaureat

"Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen", a precizat Ministerul Educaţiei.

Ministerul Educaţiei precizează că este interzisă introducerea în sălile unde se desfășoară Evaluarea Națională 2024 a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen).

Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen. Probele de la Evaluarea Națională 2024 sunt monitorizate audio-video.

Primele rezultate de la Evaluarea Națională 2024 vor fi afișate pe 3 iulie

Primele rezultate, înainte de contestații, vor fi afișate pe data de 3 iulie, până la ora 14:00.

"Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori", mai arată Ministerul Educaţiei.

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2024 vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale, notează Agerpres.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale 2024, număr care va fi disponibil pe durata probelor scrise.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
„Va ploua într-o zi cât într-o lună”. Autoritățile sunt în alertă
x close