Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a organizat, recent, un concurs intitulat „Cuza: tineri, lege și reformă” în care tinerii, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani au fost provocați să propună idei reformatoare în domeniul educației, așa cum făcuse și domnitorul Alexandru Ioan Cuza cu peste un secol și jumătate în urmă.
Mai conectați la prezent decât guvernanții
Tinerii au participat în număr mare la concurs și au arătat că sunt foarte conectați la ceea ce se cere în piața muncii.
O elevă de numai 13 ani și-ar dori o actualizare a materiilor predate în școli pentru a le aduce mai aproape de timpurile pe care le trăiește. Eleva a scris că ar introduce noi discipline, precum educație economică și antreprenorială, educație ecologică, educație pentru pace și cooperare, și educație pentru sănătate.
Un alt tânăr, de 17 ani, își dorește o școală cu adevărat accesibilă pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. Este elev de la un liceu pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și solicită o reformă a sistemului educațional special din România. El sugerează construirea sau acreditarea liceelor profesionale pentru acești elevi pentru a elimina dificultățile legate de distanță și de navetă. De asemenea, tânărul propune înființarea unui departament în cadrul Ministerului Educației, care să implice părinții și reprezentanții elevilor cu cerințe educaționale speciale în procesul de luare a deciziilor și să se ocupe de sesizările din țară.
Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a precizat că propunerile elevilor au fost transmise către Ministerul Educației.