Antena 3 CNN Actualitate Educație Elevii fac live pe Tik Tok în ore, profesorii nu pot controla fenomenul. David: Profesorii să le interzică să le folosească în clasă

Elevii fac live pe Tik Tok în ore, profesorii nu pot controla fenomenul. David: Profesorii să le interzică să le folosească în clasă

G.M.
2 minute de citit Publicat la 09:28 20 Feb 2025 Modificat la 12:05 20 Feb 2025
elevi care fac tik tok in scoala
Elevii fac live pe Tik Tok în ore, iar profesorii nu pot controla fenomenul. FOTO: Getty Images

Profesorii constată că în timp ce ei predau, elevii lor sunt ocupați cu Tik Tok-ul și fac transmisiuni live în timpul orelor. În loc să fie atenți la cursuri, adolescenții sunt preocupați să adune vizualizări și aprecieri sau chiar donații de la utilizatorii aplicației. Profesorii ajung să asiste neputincioși la spectacolul online. Cei mai mulți continuă să predea, resemnați că nu pot face absolut nimic. Ministrul Educației, Daniel David, a declarat joi la Antena 3 CNN că situația este e neacceptat și că va verifica de ce nu se utilizează reglementările existente privind folosirea telefoanelor mobile în școli.

"asta e efectiv de neacceptat într-o școală. Există mecanisme și m-aș bucura foarte mult dacă inspectoratele și școlile și-ar lua în serios misiunea. Se pot face regulamente la nivelul școlilor. Este vorba de modul în care aplicăm apoi aceste regulamente la nivelul clasei. Nu văd, de exemplu, de ce nu se poate stabili în regulament faptul că toate telefoanele mobile sau orice altă formă de comunicare la începutul clasei se lasă pur și simplu la intrare sau într-un dulap și se pot folosi după ore", a declarat Daniel David.

Ministrul a spus că asta ar trebui făcut în fiecare școală și că foarte mult contează managementul directorilor de școală.

"Ministerul trebuie să reglementeze în ce dulap trebuie să se pună telefoanele?", a întrebat retoric ministrul, care s-a declarat "tot mai trist" de ce vede în sistem. 

"Așa cum am spus, în mai voi prezenta diagnosticul foarte realist. Este de neacceptat faptul că lumea se așteaptă ca ministerul să reglementeze în ce dulap să pui telefoanele când intri în sala de clasă, dar dacă trebuie să o facem, o s-o facem centralizat. Toate recomandările pe care le-am dat sunt recomandări privind modul în care se desfășoară clasa, să nu fie activități care interferează cu activitatea de predare. Toate aceste lucruri există, doar că nu scrie că modul de interferență se cheamă telefon. Putea fi orice. Simplul fapt că nu-și fac treaba cei care trebuie să și-o facă mă face pe mine să vin cu reglementări, din nou centrale, dar în paralel voi și verifica de ce nu se utilizează reglementările pe care le avem în acest moment", a spus ministrul Educației.

David: Nu susţin interzicerea totală a telefoanelor în şcoală, dar să fie un control riguros cum sunt folosite

"Toţi actorii sistemului de educaţie - elevi, profesori, părinţi - trebuie să cunoască aceste reglementări şi să le implementeze riguros şi curajos, inclusiv pe linia sancţiunilor existente.

În cazul specific al telefoanelor mobile, aşa cum am mai declarat, nu susţin interzicerea totală a acestora în şcoală, însă, în spiritul practicilor psihopedagogice şi al reglementărilor legale existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privinţa utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul şi mai ales pentru a evita interferenţa perturbatoare cu actul educaţional", a declarat ministrul Daniel David, citat într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Educației.

Ministerul solicită tuturor inspectorilor şi directorilor de unităţi şcolare examinarea regulamentelor proprii privind prevenirea, controlul şi sancţiunile impuse în astfel de situaţii, inclusiv evaluarea modalităţii de implementare a acestora.

"Reamintim că, în cazul concret al telefoanelor mobile, există - prin lege și prin alte norme legale subsecvente - reglementări privind interdicția utilizării acestora pe durata orelor de curs, cu excepția situațiilor în care sunt folosite cu acordul cadrului didactic în scop educațional. Obiectivul este protejarea contextului educaţional şi a intereselor educaţionale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic", a transmis MEC. 

 

×
x close