Antena 3 CNN Actualitate Educație Doliu în lumea universitară. A murit Pantelimon Golu, o mare personalitate a psihologiei româneşti

Doliu în lumea universitară. A murit Pantelimon Golu, o mare personalitate a psihologiei româneşti

1 minut de citit Publicat la 18:33 01 Oct 2015 Modificat la 18:33 01 Oct 2015
doliu.jpg
Astăzi s-a stins din viaţă profesor universitar doctor Pantelimon Golu, o mare personalitate a psihologiei româneşti. Generaţii întregi de profesionişti ai sănătăţii mintale au fost formaţi de ilustrul dascăl.

Pantelimon Golu, în vârstă de 81 de ani, s-a născut la 24 august în sat Poienari, comuna Bumbeşti-Piţic, judeţul Gorj. A absolvit Şcoala Normală din Târgu Jiu în 1952, obţinând diploma de învăţător. Datorită performanţelor şcolare foarte bune, în acelaşi an i s-a acordat dreptul de a urma imediat studiile universitare, fără efectuarea prealabilă a stagiului de învăţător. În urma examenului de admitere, a devenit student la Facultatea de Filosofie, Secţia de Psihologie, din cadrul Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1957.

Imediat după absolvire, a fost repartizat ca preparator la Catedra de Psihologie a Universităţii din Bucureşti. Aici a parcurs toate treptele ierarhiei universitare, de la funcţia didactică de asistent, la cea de profesor titular.

Activitatea didactică universitară a lui Golu se caracterizează prin înaltă competenţă, originalitate şi valenţe psiho-pedagogice deosebite. 

Din anul 1972 conduce doctorate în domeniul psihologiei sociale şi al psihologiei educaţionale şi are contribuţii la îndrumarea şi sprijinirea finalizării (sub formă de cărţi sau monografii publicate) a cercetărilor unui număr mare de doctoranzi români şi străini, care au desfăşurat şi desfăşoară, sub conducerea lui ştiinţifică, investigaţii asupra factorului uman integrat în diverse contexte sociale şi profesionale. În activitatea sa ştiinţifică s-a implicat atât în cercetarea problemelor fundamentale, cât şi a celor concret-aplicative ale psihologiei sociale şi psihologice educaţionale şi genetice.

Rezultatele activităţii sale de cercetare ştiinţifică au fost valorificate în cărţi, studii, articole şi comunicări la reuniuni cu caracter naţional şi internaţional. A fost membru fondator al Asociaţiei Psihologilor din România, conducând ani în şir activitatea Secţiei de psihologie socială;

Lucrări de referinţă

• Psihologia socială, tratat, Bucureşti, 1974;
• Orientări şi tendinţe în psihologia socială contemporană, monografie, Bucureşti, 1988;
• Fenomene şi procese psihosociale, cercetare, cunoaştere, acţiune, Bucureşti, 1989;
• Ce ştim despre învăţare?, Bucureşti, 1983;
• Învăţare şi dezvoltare, monografie, Bucureşti, 1988;
• Psihologia copilului, manual pentru licee pedagogice, în colaborare, Bucureşti, 1992; reeditat, anual, până în 1998;
• Fenomenele psihologiei sociale, tratat, Constanţa, 2000; reeditat în 2002;
• Psihologia învăţării şi a dezvoltării, monografie, Bucureşti, 2002;
• Psihologia educaţională, tratat, în colaborare cu Ioana Golu, Constanţa, 2002.


Mai multe date biografice pe Crispedia.ro.

×
x close