Sunt situații în care aparent avem un conflict de gen și ezităm.
Veți vedea, această problemă uneori se rezolvă foarte simplu pentru că multe nume de funcții au variantă de feminin. Pe care nu știu de ce nu o folosim, ni se pare mai oficial să folosim tot masculinul. Dar de fapt președinte, membru, locțiitor au forme de feminin.
Or, atunci când funcția are și ea formă de feminin, nu mai e niciun conflict de genuri astfel încât să ezitam, oare cu cine facem acordul, e clar că va fi la feminin, nu ne mai induce în eroare nimic.
Sunt însă și situații în care nu avem forma de feminin, la primar de exemplu. Și atunci "Doamna primar" ne poate pune în dificultate.
Să revenim la primul exemplu: "Doamnei președinte A Curții de Conturi" sau "Doamnei președinte AL Curții de Conturi"? Doamna feminin, președinte formă de masculin. Trebuie să vedem cum se grupează sintactic elementele ca sa vedem acordul.
Doamna - președinte AL Curții de Conturi: ultima parte, președinte al Curții de Conturi, reprezintă un grup. AL se raportează la grupul cu centru președinte.
Deci acordul este la masculin: e președintele Curții, nu doamna Curții de Conturi.
Dar până una alta, președinte are forma de feminin în DOOM, deci folosim forma de feminin a funcției. Așa că nu mai avem un conflict de gen.
O președintă, unei președinte la G-D, deci vom spune corect: "Doamnei președinte A Curții de Conturi". De aceea vă spuneam la început că unele lucruri se rezolvă repede că nu mai avem conflict de genuri, dacă funcția apare la feminin.
"Doamnei Locțiitor A președintelui" sau "Doamnei loctiitor AL președintelui"? Aceeași problemă, acordul lui al este cu doamna sau cu locțiitorul, la feminin sau la masculin? Rezolvarea vine la fel, avem în română femininul locțiitoare, așa că e simplu.
Corect este: "Doamnei locțiitoare A președintelui". Dacă avem de pildă: Doamnei X, membru al Comisiei, facem acordul cu membru la masculin, dacă folosim termenul generic. Dar la fel de bine putem spune: Doamnei X, membră a Comisiei. Pentru că membru are feminin.
Sunt însă și situații în care nu avem formă de feminin la numele funcției. La primar de exemplu. "Doamnei primar a sectorului" sau "Doamnei primar al sectorului"?
Ne raportam la acest grup sintactic: "Primar al sectorului" ca grup cu centrul primar, care va impune acordul lui A.