Antena 3 CNN Actualitate Educație Dezastru fără precedent la începerea noului an școlar: tăieri la bursele sociale și burse de merit pentru medii mici

Dezastru fără precedent la începerea noului an școlar: tăieri la bursele sociale și burse de merit pentru medii mici

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 19:17 05 Sep 2023 Modificat la 19:28 05 Sep 2023
olimpiada getty images arrowsmith2
Dezastru fără precedent la începera noului an școlar: tăieri la bursele sociale și burse de merit pentru medii mici Sursa foto: Getty Images I arrowsmith2

Noul an şcolar debutează cu mai multe probleme ca niciodată. Este plin scandal legat de bursele sociale şi de merit. Nu toţi elevii cu un părinte decedat vor beneficia de ajutor, în timp ce şcolarii cu medii de 7 vor fi recompensaţi financiar pentru notele lor.

Revoltă este şi din cauza şcolilor în curs de renovare, ai căror elevi vor fi relocaţi. În tot acest timp, părinţii aleargă după ofertele la rechizite şi haine, pentru că preţurile au explodat.

Noua lege a educaţiei nu mai prevede burse de merit doar pentru elevii cu rezultate excepţionale, ci primilor 30% dintre şcolarii cu cele mai mari medii. Dacă sunt copii foarte buni într-o clasă, unii cu medii de peste 9,50 nu vor fi recompensaţi.

Citește și: S-au scumpit rechizitele! Părinții vor plăti mai mult pentru anul școlar 2023-2024

"Ajungem în situaţia în care un elev cu medie foarte mare nu va lua bursă, in timp ce un coleg din aceeași localitate cu o medie de 6-7 va lua bursă. Copiii aceștia vor fi demoralizați. Vor gândi: eu de ce să mai învăț pentru că pe mine nu ma consideră nimeni merituos, în timp ce pe prietenul meu cu 6, toată lumea îl aplaudă", a precizat Iuliana Constantinescu reprezentant Federația Părinților.

Fără bani vor rămâne şi mulţi dintre copiii cu un părinte decedat. Aceştia vor beneficia de bursă socială doar dacă venitul familiei monoparentale este mai mic decât venitul minim brut.

Şi nu sunt singurele probleme. Mii de şcolari vor fi relocaţi pentru că în peste 160 de unităţi de învăţământ din toată ţara se fac lucrări.

Dificultăţi au şi elevii şi profesorii din şcolile supraaglomerate. Vor fi nevoiţi şi anul acesta, contrar legii, să înveţe şi, respectiv să lucreze în trei schimburi. Totodată cadrele didactice sunt indignate că proiectul noii legi a salarizării nu este finalizat, deşi ar fi trebuit încă de pe 15 iulie.

Preocupaţi de toate aceste probleme, părinţii trebuie să se ocupe şi de rechizite şi haine. Preţurile au explodat, iar începutul de an şcolar îi poate costa peste 1000 de lei.

×
x close