Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum poate fi prevenit abuzul în școli și universități. Psiholog: „Lucrurile ar ieși la iveală la o simplă evaluare psihologică”

Cum poate fi prevenit abuzul în școli și universități. Psiholog: „Lucrurile ar ieși la iveală la o simplă evaluare psihologică”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 10:04 31 Iul 2024 Modificat la 10:06 31 Iul 2024
abuz scoala elev profesor
Abuz la școală, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

O avalanșă de incidente sexuale, dezvăluite recent, zguduie sistemul de învăţământ din România. În ciuda acuzațiilor grave, de săptămâni întregi Ministerul Educaţiei tace.

Numai în ultimii 2 ani, mai exact perioada martie 2021 - martie 2023, au fost depuse peste 80 de plângeri împotriva profesorilor, însă în realitate numărul este mult mai mare, pentru că, din nefericire, foarte multe victime nu au curajul să vorbească. 

Psihologul Mirela Zivari a vorbit, la Antena 3 CNN, despre acest fenomen toxic din școli, licee și universități.

„E dificil să poți determina o victimă a unui abuz sexual să meargă și spre o autoritate sau să facă cunoscută situația dramatică prin care a trecut, chiar și în fața familiei, a prietenilor, a cunoscuților. Există o întreagă furtună de gânduri, de sentimente care blochează efectiv partea acțională și care afectează victima nu doar din perspectiva reclamării actului la care a fost supusă, ci îi afectează întreaga viață psihică, socială, chiar și fizică. 

Avem o mare problemă în raportarea acestor cazuri și când vine vorba de viol, de lucruri extrem de grave, unde de multe ori este viața pusă în pericol. Și întâlnim în cadrul unităților de primiri urgențe femei care vin și povestesc că au căzut și în felul acesta și-au fracturat bazinul sau că rănile pe care le au la nivelul feței au fost pentru că s-au lovit de tocul ușii ș.a.m.d. 

Când vine vorba de abuzul sexual sau orice ține de hărțuirea sexuală în mediul școlar lucrurile sunt și mai complicate, pentru că vorbim în general de o diferență fundamentală de putere între cadrul didactic și elev. Iar aici lucrurile cred că s-ar putea schimba doar dacă vom avea mult mai multe rigori și criterii de evaluare corectă a capacităților psihice și a caracterului celor care doresc să predea în mediul școlii.

Dacă aceste lucruri ar fi făcute corect, profesionist, lucrurile ar ieși la iveală la o simplă evaluare psihologică. Însă de multe ori, pentru a putea să lucrezi, nu ajungi la psiholog. De multe ori este suficientă o adeverință de la medicul de familie care să spună că ești clinic sănătos și pe baza acelei adeverințe, fără a trece în viața ta pe la un psiholog sau pe la un psihiatru. S-ar putea să ne trezim cu și mai multe exemple negative.”, a precizat psihologul, la Antena 3 CNN.

Profesori împlicați în scandaluri sexuale:

Kristof Lajos:
- acuzaţii: viol
- victima: băiat (14 ani)

Sorin Spineanu Dobrotă:
- acuzaţii: viol, agresiune sexuală
- victime: 2 băieţi (16 şi 17 ani)

Alfred Bulai:
- acuzaţii: folosirea funcţiei în scop sexual
- victime: mai multe studente

Ştefan Adam:
- acuzaţii din partea studentelor: agresiune sexuală
- victime: mai multe tinere

×
x close