Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum este corect: „un prânz frugal” sau „o viață frugală”

Cum este corect: „un prânz frugal” sau „o viață frugală”

ana iorga
de Ana Iorga    |    10 Oct 2024   •   08:31

„Un prânz frugal” sau „o viață frugală”- care este forma corectă? Ana Iorga a oferit răspunsul la această întrebare, la emisiunea Pe cuvânt de la Antena 3 CNN.

Adjectivul frugal este folosit în tot felul de contexte legate de stilul de viaţă, şi nu de mâncare. Frugal se referă la alimentaţie. Un prânz frugal este un prânz uşor, cumpătat, cu alimente puţine. Asta ne spune dicţionarul. Dar frugal a ajuns să se refere, după modelul englezei, la un anumit mod de viaţă, echilibrat, cumpătat, cu moderaţie, cu economisirea resurselor. Exemple din presă:

„Cum trăieşti o viaţă frugală. Stilul de viață frugal te educă să îți controlezi finanțele, să fii mai cumpătat și pune accent pe creativitate. Chiar dacă adopți acest stil de viață, nu înseamnă că nu poți trăi confortabil, deoarece nu interzice cumpărăturile. Însă acestea ar trebui să fie alegeri sensibile și investiții de durată. Spre exemplu, nu ar trebui să mai faci cumpărături în funcție de trend și ar trebui să investești în calitate, deoarece te vei putea folosi de acele produse o perioadă mai lungă de timp.”

„20 de obiceiuri ale omului frugal, care consumă puține resurse. Ca să devii un om frugal, adică o persoană care are nevoie de puține lucruri în viață și, deci, și resurse, este nevoie să fii foarte organizat. Însă această organizare te va ajuta să economisești bani și să-ți găsești bucuria în lucrurile simple.”

DEX: frugal (Despre mese, prânzuri) Alcătuit din bucate puține (și simple). din fr. frugal, lat. frugalis.

Frugal living e un concept la modă care se referă la moderație, economisirea resurselor. Să deţii mai putine lucruri, dar de o calitate mai bună, să nu cumperi compulsiv, să investești în educație și sănătate, să-ţi monitorizezi cheltuielile, să trăiești simplu și echilibrat.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga cuvinte
Citește mai multe din Educație
» Vezi toate știrile din Educație
Cele mai noi știri
Parteneri
x close