![de unde vine expresia indragostit lulea si ce inseamna de fapt de unde vine expresia indragostit lulea si ce inseamna de fapt](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2025/02/14/de-unde-vine-expresia-indragostit-lulea-si-ce-inseamna-de-fapt-952088.webp)
În ediția de astăzi a rubricii Pe cuvânt, Ana Iorga a vorbit despre folosirea incorectă a substantivului „clasă” atunci când facem referire la o lecție, un curs: de aerobic, spre exemplu.
„Vă aşteptăm la clasele de aerobic!”, „Puteţi alege clase de fitness!”. Se spune foarte des aşa în sălile de sport şi în textele de promovare a diverselor tipuri de antrenamente. Rar spune cineva ore de aerobic, lecţii, antrenamente, cursuri.
„Ce tip ce clase de aerobic să alegi în funcție de obiectivele tale”, citim pe un site. „Avem clase gândite pentru toate nivelurile”.
Clasă acum se foloseşte foarte mult cu sensul din engleză.
Problema e că în română, clasă se referă la colectivul de elevi sau de cursanţi şi la sală.
Adică pot spune: A chiulit toată clasa. Adică toţi elevii.
Sau: Sunt două clase care studiază engleza intensiv. Adică în şcoală sunt două clase de elevi, două colective, care învaţă engleză intensiv.
Sau: Intrăm în clasă, adică în sala unde se ţin cursurile.
Clasă în română nu înseamnă şi oră, lecţie, curs.
E din engleză acest sens nou, care nu a intrat în dicţionarele româneşti. În engleză, class are şi aceste sensuri: grup de elevi sau studenţi cărora li se predă, apoi lecţie şi curs de instruire.
Nu pot spune în română: Am luat clase de dans sau de franceză. Merg la clase de aerobic. Spun cursuri de dans, ore de franceză, lecţii de franceză, antrenamente, cursuri sau ore de aerobic.