"Cincizeci" ar trebui să fie, totuşi de multe ori spunem cinzeci, a precizat Ana Iorga, miercuri, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3.
Ar fi logic să fie cincizeci, nu cinzeci, adică cinci, nu cin. Dar, apoi, te gândeşti că nu e patrusprezece, ci paisprezece, deci poate -e şi aici o formă prescurtată a lui cinci în interiorul numeralului compus.
Libertate mai mare la pronunţie
Aşadar: "Cincizeci" sau "cinzeci"? Şi dacă tot suntem aici, aceeaşi întrebare şi pentru cinsprezece: "Cincisprezece" sau "cinsprezece"? Să nu mai lungim nesiguranţa şi să vedem variantele corecte.
Scriem corect: cincizeci şi cincisprezece. Deci numeralul cinci din interiorul formei compuse apare complet, scris chiar aşa. Să vedem şi cum pronunţăm corect. La pronunţie avem o libertate mai mare.
Potrivit DOOM, e corect să spunem şi "cincizeci", şi "cinzeci", dacă rostim cu un tempo mai rapid. La fel, putem spune şi "cincisprezece", şi "cinsprezece" dacă rostim în fugă.
E important asta, pentru că multă lume rosteste "cinzeci şi cinsprezece" şi ai senzaţia uneori că e greşit. Nu, e permis.
Spunem şi scriem "optsprezece", nu optisprezece sau optusprezece
Şi cred că e permis pentru că e un context fonetic greu de rostit în discursul rapid: "cincisprezece" e o alăturare de sunete complicată şi de multe ori rostim simplificat, cinsprezece, atunci când nu spunem cinşpe, mai explică Ana Iorga.
Să notăm în trecere alte două numerale pe care le pronunţăm greşit foarte des: spunem şi scriem "optsprezece", nu optisprezece sau optusprezece. La fel, e corect "saptesprezece", nu saptisprezece.