Antena 3 CNN Actualitate Educație Ce se întâmplă dacă părinţii nu semnează contractul educaţional: Avocat: "Amenzile sunt profund neconstituţionale"

Ce se întâmplă dacă părinţii nu semnează contractul educaţional: Avocat: "Amenzile sunt profund neconstituţionale"

doi parinti si un copil care analizeaza semnarea unui contract
Actuala formă a legii învățământului preuniversitar a creat revolta în rândul părinţilor. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    19 Sep 2024   •   17:25

Avocatul Adrian Cuculis a comentat actuala formă a legii învățământului preuniversitar acolo unde părinţii sunt numiți „beneficiari secundari ai sistemului de învăţământ". În acest context, el a opinat că prin acest contract educational părinţii au fost  transformați „într-un soi de impersonali", iar direcția în care ne îndreptăm este, în opinia sa, „una tare îngrijorătoare". De asemenea, el a explicat şi ce se poate întâmpla dacă părinţii refuză să semneze acest document care a stârnit controverse în spaţiul public. 

Declarația avocatului Cuculis vine în contextul în care în actuala formă a legii învățământului preuniversitar a fost introdus, ca element de noutate, contractul educațional în Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar (ROFUIP). Acesta numește elevii drept beneficiari primari, iar părinţii drept beneficiari secundari ai sistemului. Mai mult, sunt prevăzute şi amenzi în cazul unui refuz de a semna acest document. Toate acestea au creat revoltă în spaţiul public pe motiv că s-ar anula sau reduce autoritatea părintească

„În actuala formă a legii învățământului preuniversitar, părintii sunt denumiți "BENEFICIARI SECUNDARI AI SISTEMULUI DE INVATAMANT". Cam către ce mergem mai exact, în cazul în care ne mai poate spune cineva?

Extrasul de mai jos arată că, de fapt, ne-(au) transformat într-un soi de impersonali.
Asta înseamnă că devenim doar niște pioni pentru proprii nostri copii?

Mergem către "Delirul" ţarilor norvegiene şi de unde departe nu sunt nici cei tocmai proaspeți ieșiții din U.E, recte UK? Din moment ce sunt un simplu beneficiar secundar, ce i-ar opri să nu mai fiu deloc un beneficiar secundar.

Direcția către care am luat-o este una tare îngrijorătoare şi sunt curios dacă voi cei care ați votat cu mâna pe sus sau mai pe jos sau deloc, aţi citit ce grozăvie ați acreditat. Dacă şi tu ești "beneficiar secundar", te rog să iei poziție!

LEGEA nr. 198 din 4 iulie 2023
  Obligaţiile beneficiarilor secundari ai sistemului de învăţământ sunt următoarele:
a) de a înscrie copilul la şcoală şi de a asigura frecventarea cu regularitate şi conform programului de către acesta a cursurilor şcolare;
b) de a asigura întreţinerea elevului în vederea asigurării condiţiilor necesare finalizării studiilor;
c) de a păstra legătura cu educatorul/profesorul de învăţământ primar/profesorul diriginte, mediatorul şcolar, consilierul şcolar sau, după caz, cu conducerea unităţii de învăţământ pentru monitorizarea progresului elevului;
d) de a semna contractul educaţional prevăzut la art. 14 alin. (4);
e) de a sprijini integrarea copilului în colectivul şcolii;
f) de a contacta personalul şcolii în intervalul orar stabilit prin regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ;
g) de a cunoaşte, respecta şi susţine copilul să respecte regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ în cadrul căreia este înscris beneficiarul primar", a scris avocatul Adrian Cuculis pe Facebook. 

Amenzi pentru părinții care refuză semnarea contractului educaţional

Articolul 172, al. 1 din ROFUIP prevede că „refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”, iar „refuzul semnării contractului educațional de către directorul unității de învățământ, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”. 

În acest context, avocatul Cuculis a explicat că aceste sancţiuni nu pot fi făcute prin direcțiile prin care legea le-a împuternicit să aplice amenzile, mai ales că înființarea DJIP (Direcţia Judeţeană de Învăţământ preuniversitar) au fost amânate pentru anul şcolar 2025-2026.

"În niciun caz nu putem să discutăm despre posibilitatea aplicării unei amenzi contravenționale pentru că treaba asta este oricum neconstituțională. Deci răspunsul la întrebarea: ce se întâmplă dacă, în anul şcolar 2024-2025 părinţii refuză semnarea contractului educational este: nu pățiți nimic, nu vă poate da nimeni o amendă şi am certitudinea faptului că în acest an nu o să vedeţi pe nimeni să fie amendat, iar dacă şi la anul acestea se vor menține ele sunt profund neconstituționale", a spus avocatul Adrian Cuculis pe reţele sociale. 

×
Citește mai multe din Educație
» Vezi toate știrile din Educație
Cele mai noi știri
Parteneri
x close