Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor (Programme for International Student Assessment, PISA) este o inițiativă a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care are ca scop evaluarea competențelor elevilor la nivel mondial. PISA a fost lansat în 1997 și are loc la fiecare trei ani.
Rezultatele PISA arată performanța sistemului de învățământ. PISA se concentrează pe evaluarea abilităților și cunoștințelor pe care elevii le dobândesc în timpul școlarizării lor, cu accent pe citire, matematică și științe.
Testarea internaţională oferă o perspectivă asupra performanțelor școlare într-o varietate de țări și economii, permițând compararea rezultatelor și identificarea tendințelor la nivel global.
Totodată, aceasta adună și analizează date despre caracteristicile elevilor, școlile și sistemele de învățământ pentru a înțelege mai bine factorii care pot influența rezultatele educaționale.
PISA explorează în ce măsură elevii sunt pregătiți să aplice cunoștințele și abilitățile dobândite în școală în contexte reale, relevante pentru viața de adult.
PISA se concentrează nu doar pe cunoștințe academice, ci și pe abilitățile practice și competențele necesare pentru a face față în viața de adult. Astfel, testează abilitățile de rezolvare a problemelor, gândirea critică și aplicarea cunoștințelor în contexte reale.
Rezultate PISA 2018. România obține cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani
La ultima testare PISA, în 2018, România obținea cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani, cea mai mare cădere fiind la Matematică.
Scorul obținut la testarea PISA a fost în scădere față de ultimele două testări la care România a participat (2012 și 2015) la toate cele trei domenii testate: citire, matematică și științe, potrivit rezultatelor PISA 2018 publicate de către directoratul pentru Educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Procentul de analfabetism funcțional este de 44%, în medie, în creștere față de 2015.
Rezultatele PISA 2018 la Citire/Lectură arată că România a obținut un scor de 428 de puncte, în scădere cu 6 puncte față de testarea PISA 2015, cu 10 puncte mai puțin decât la PISA 2012 și un punctaj cu 4 puncte peste cel de la PISA 2009.
Rezultatele PISA 2018 la Matematică înregistrează cea mai mare scădere față de testarea anterioară din istoria acestor teste. Este vorba despre 14 puncte pierdute de România față de PISA 2015 și 15 puncte față de PISA 2012.
Rezultatele PISA 2018 pentru Științe sunt și ele mai slabe, diferența față de cele de la PISA 2015 fiind de 9 puncte, iar față de 2012 – 12 puncte.