Antena 3 CNN Actualitate Educație Care dintre copii pot începe clasa pregătitoare în 2025. Cu cât poate fi amânată legal înscrierea la școală

Care dintre copii pot începe clasa pregătitoare în 2025. Cu cât poate fi amânată legal înscrierea la școală

copil prima zi scoala getty images
Ce copii pot începe clasa pregătitoare în 2025. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    10 Oct 2024   •   14:20

Deși anul școlar 2024-2025 este abia la început, părinții copiilor care vor începe clasa pregătitoare în 2025 deja caută informații despre condițiile de înscriere și pașii necesari. Acest interes crescut se datorează și faptului că, în ultimii ani, locurile la școlile bune sunt foarte căutate.

Copiii care împlinesc 6 ani până pe data de 31 august pot începe clasa pregătitoare în 2025

”Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, trebuie să fie înscriși în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

La sediile inspectoratelor școlare județene și la avizierele sau pe site-urile (dacă există) unităților de învățământ trebuie afișate listele cu circumscripțiile școlare, iar părinții trebuie informați cu privire la conținutul activităților educaționale care se desfășoară în clasa pregătitoare, la abordarea didactică, la organizarea programului școlar etc.”, se arată pe site-ul Ministerului Educației.

”Art. 5.

(1) Părinţii ai căror copii au urmat învăţământul preşcolar şi care împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii şi ale prezentei metodologii.

(2) Pentru motive întemeiate, cum ar fi: boala, lipsa infrastructurii la nivel local, domiciliul temporar în străinătate etc., se pot înscrie în clasa pregătitoare şi copiii menţionaţi la alin. (1) care nu au urmat învăţământul preşcolar”.

Ce alți copii pot începe clasa zero în septembrie 2025

”Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar, indiferent dacă părinții fac parte sau nu din circumscripția respectivă”, mai scriu reprezentanții Ministerului. 

”Art. 6. 

(1) Părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie inclusiv pot să îşi înscrie copiii în învăţământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

(3) Părinţii ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie inclusiv care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an şcolar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii copiilor la grădiniţă, în grupa mare.

(4) La cererea scrisă a părinţilor/reprezentantului legal, în cazuri justificate, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august a anului în care se face înscrierea poate fi amânată cu maximum un an.

Înscrierile se vor face în primăvara 2025

Înscrierile pentru clasa pregătitoare 2025 se vor desfășura, ca în fiecare an, în primăvară. Părinții copiilor care nu vor fi repartizați într-o unitate de învățământ în prima etapă de înscriere sau care nu vor participa la această etapă, vor completa o nouă cerere-tip de înscriere în a doua etapă, pentru locurile rămase disponibile.

Unitățile de învățământ care nu vor mai avea locuri disponibile nu vor putea accepta cereri-tip de înscriere în etapa a doua, iar opțiunile online pentru aceste școli vor fi respinse automat de aplicația informatică.

×
Citește mai multe din Educație
» Vezi toate știrile din Educație
Cele mai noi știri
Parteneri
x close