Curtea Constituțională a României a decis, joi, că Ministerul Educației a încălcat Constituția prin excluderea elevilor din școlile private și confesionale de la bursele școlare. Decizia, luată în unanimitate, consideră discriminatorie acordarea burselor doar pentru elevii din școlile de stat, încălcând astfel principiul constituțional al egalității. Hotărârea are implicații asupra tuturor categoriilor de burse, inclusiv cele de merit și de reziliență, care în prezent sunt rezervate exclusiv elevilor din învățământul de stat, informează Edupedu.ro
CCR a admis sesizarea unui părinte care a contestat limitarea burselor doar la elevii din învățământul preuniversitar de stat, considerând această excludere neconstituțională. Curtea a subliniat că sintagma „de stat” din articolul 82, alineatul (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, a creat o discriminare nejustificată a elevilor din școlile private și confesionale, contrar articolelor 16, 32 și 49 din Constituție.
La ședința din data de 7 noiembrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, a decis, cu unanimitate de voturi:
„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „de stat” din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011, anterior modificării prin art.I pct.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2022 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi prorogarea unor termene”, se arată în decizia CCR.
CCR a reținut că această limitare permite acordarea bursei de performanță doar elevilor înscriși în sistemul public, ceea ce contravine principiului egalității și nediscriminării. Decizia a fost luată pornind de la un caz din 2019, în care un părinte a sesizat că fiul său, elev la o școală particulară, nu a putut beneficia de bursă, deși obținuse performanțe deosebite.
CCR: Acordarea burselor să respecte egalitatea între elevi
Deși decizia CCR vizează vechea Lege a educației nr. 1/2011, principiul nediscriminării va trebui respectat și în noua Lege a învățământului nr. 198/2023.
În prezent, Legea educației nr. 198/2023 promovată de ministrul Educaţiei Ligia Deca prevede că elevii din școlile particulare și confesionale beneficiază doar de bursele de excelență olimpică, de bursele sociale și de bursele tehnologice, nu și de bursele de merit și de bursele de reziliență, de care potrivit Legii Deca pot beneficia doar elevii din școlile de stat.
Potrivit comunicatului CCR, nicio altă dispoziție legală nu poate încălca principiul egalității, astfel că Ministerul Educației trebuie să asigure tratament egal în privința burselor pentru toți elevii, indiferent de categoria școlii frecventate.
CNCD a avertizat anterior că Ministerul Educaţiei încalcă Constituţia
Curtea a clarificat că acordarea burselor poate continua doar dacă se respectă egalitatea între elevii din învățământul public, privat și confesional.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) avertizase deja Ministerul Educației că limitarea burselor doar la elevii din școlile de stat încalcă Constituția.
Într-o notă oficială, CNCD a subliniat că neacordarea burselor în condiții de egalitate constituie o formă de discriminare directă, contrară principiului constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice.
„A nu acorda acces în condiții de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învățământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cei de la stat constituie o formă de discriminare directă, încalcă principiul constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice”, constată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în nota publicată de CNCD și analizată de Edupedu.ro.
Precizările Ministerului Educaţiei
„Ministerul Educaţiei a luat la cunoştinţă de soluţia dispusă de Curtea Constituţională referitoare la dispoziţiile Legii Educaţiei nr. 1/2011. Decizia a fost pronunţată ca urmare a soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate formulată în dosarul nr. 33184/299/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Având în vedere faptul că deciziile CCR sunt obligatorii erga omnes pentru viitor, Ministerul Educaţiei se va conforma deciziei atât în spiritul, cât şi în litera considerentelor cuprinse în aceasta”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei.
Reprezentanţii ministerului au completat că, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR, „vor fi întreprinse toate demersurile legale care se impun".
„La acest moment, nu avem cunoştinţă de conţinutul deciziei, aceasta urmând să fie publicată în Monitorul Oficial. Conform art. 147 din Constituţie, Decizia CCR este obligatorie şi trebuie pusă în aplicare în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Prin urmare, la acest moment, neavând alte date, cu excepţia celor din spaţiul public, Ministerul Educaţiei nu poate întreprinde niciun demers, urmând ca, după publicarea în Monitorul Oficial, să fie întreprinse toate demersurile legale care se impun", se explică în comunicat.