Antena 3 CNN Actualitate Educație Bugete record pentru educație și sănătate. Guvernul a crescut salariile celor din învățământ și ale personalului medical

Bugete record pentru educație și sănătate. Guvernul a crescut salariile celor din învățământ și ale personalului medical

Bugete record pentru educație și sănătate. Guvernul a crescut salariile celor din învățământ și ale personalului medical
Bugete record pentru educație și sănătate. Guvernul a crescut salariile celor din învățământ și ale personalului medical / Sursă Foto: Arhivă Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    18 Iun 2024   •   21:49

Educația și Sănătatea, domenii-cheie pentru România, au beneficiat de alocări financiare semnificative din partea Guvernului Ciolacu.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a alocat bugete record pentru educație și sănătate. Deși prioritate au investițiile în cele două domenii-cheie, Guvernul PSD a crescut salariile celor din învățământ, cât și ale personalului medical.

Investițiile au vizat modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea condițiilor de studiu și tratament, dar și creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor. 

Primii pași au fost făcuți încă de la finalul anului trecut, de la construcția bugetului, când educația a primit peste 4% din PIB, un plus cu 55% față de 2023.

”Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult față de 2022”, spunea Marcel Ciolacu, la finalul anului trecut. 

Și la Sănătate bugetul a crescut considerabil față de anul trecut.

„La Sănătate vom avea un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei, față de execuția din 2023. Nu vreau să mai întâlnim situații în care spitalele să rămână fără finanțare și bolnavii să nu aibă acces la tratament”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Creșterea salariilor, în tandem cu investițiile

Un obiectiv major al Guvernului Ciolacu a fost modernizarea infrastructurii școlare. S-au alocat fonduri pentru renovarea și dotarea școlilor și liceelor din întreaga țară.

Programele de reabilitare au inclus renovarea clădirilor școlare pentru a asigura condiții optime de învățare, instalarea de laboratoare moderne de științe, informatică și tehnologii sau dotarea sălilor de clasă cu echipamente IT de ultimă generație.

Însă, bani mai mulți au fost alocați și pentru plata salariilor. Potrivit fișei de buget pentru 2024, cheltuielile de personal sunt de peste 32 de miliarde de lei, o creștere cu aproximativ 23% față de anul trecut. Această majorare vine ca urmare a celor două creșteri salariale pentru personalul din învățământ.

Anul acesta, Guvernul Ciolacu a acordat majorări salariale pentru angajații din învățământ de aproximativ 20%, la care se adaugă majorările din vara anului trecut, ceea ce înseamnă o creștere a veniturilor de aproximativ 50% pentru cadrele didactice, în ultimele 12 luni. 

Spre exemplu, un profesor cu studii superioare și cu vechime de 15-20 de ani are, din luna iunie, un salariu de peste 8.200 de lei, la care se adaugă și sporul de suprasolicitare neuropsihică și indemnizația de dirigenție, ajungând la un venit lunar de peste 9.500 lei. Un profesor debutant are, din iunie, un salariu de aproximativ 6.500 de lei, o majorare consistentă față de salariul de 5.400 de lei de la finalul anului trecut. 

Pentru a sprijini elevii și studenții din medii defavorizate, Guvernul Ciolacu  a crescut bugetul pentru burse și a implementat programe de suport educațional. Aceste măsuri au avut drept scop reducerea abandonului școlar și promovarea egalității de șanse în educație.

Majorări salariale și la sănătate

Sectorul sănătății a beneficiat, de asemenea, de alocări financiare semnificative din partea Guvernului Ciolacu. Aceste investiții sunt menite să îmbunătățească serviciile medicale și să asigure accesul tuturor cetățenilor la tratamente de calitate.

O parte semnificativă a fondurilor a fost destinată modernizării spitalelor. Proiectele au inclus renovarea și extinderea unităților medicale, achiziționarea de echipamente medicale moderne sau construirea de noi secții și spitale în zone deficitare.

În luna martie, Guvernul Ciolacu a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede majorări salariale pentru angajații din sănătate de până la 40%.

„Pentru asistenţii medicali, cumulativ cu cei 5% acordaţi la începutul anului, majorarea e de 35%, o majorare consistentă. Personalul TESA primeşte 20%, personalul auxiliar - 25% şi ceva mai puţin la medici care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult şi acum, în afară de cei 5% acordaţi la începutul anului, mărirea e de 8%”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la un post de televiziune.

Ultima și cea mai mare majorare a veniturilor angajaților din sănătate a fost în luna iunie, de 25%. Este cea de-a treia majorare după cea din ianuarie, respectiv martie. Astfel, un asistent medical va câștiga în medie cu 2.000 de lei brut în plus, în timp ce un medic rezident va câștiga cu aproximativ 1.700 de lei mai mult. Pentru că sporurile diferă de un la un spital la altul, angajații pot avea venituri mai mari și cu 80%, în funcție de nivelul sporurilor de care beneficiază.

Sănătatea și educația, cele mai mari alocări și în PNRR

Din cele aproape 30 de miliarde de euro alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 3.6 miliarde de euro sunt alocate pentru Educație, iar 2,4 miliarde de euro pentru Sănătate. 

Prin PNRR urmează să fie construite 140 de creșe, 75.000 de săli de clasă dotate, dar si peste 1.000 de laboratoare smart. De asemenea, vor fi făcute zeci de mii de noi locuri de cazare în campusuri universitare, iar până în 2026 vor fi înființate 10 centre de învățământ dual. 

Investiții importante vor fi făcute și în sănătate

În afară de cele 20 de unități spitalicești, potrivit PNRR, până în 2024 vom avea și peste 20 de secții de terapie intensivă pentru nou născuți, inclusiv cu ambulanță pentru transport nou-născuți, 3.000 de cabinete, în special în zona rurală, urmează să fie renovate și dotate, iar 30 de ambulatorii urmează să fie reabilitate, extinse și dotate la standarde UE. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close