Antena 3 CNN Actualitate Educație Bacalaureat 2025. De luni începe evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină

Bacalaureat 2025. De luni începe evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină

A.O.
2 minute de citit Publicat la 08:23 03 Feb 2025 Modificat la 08:26 03 Feb 2025
elevi in banci
Din acest an şcolar, Ministerul Educaţiei a decis ca probele orale şi cele de competenţă să fie susţinute în ianuarie. Foto: Profimedia Images

De luni până miercuri, inclusiv, elevii de clasa a XII-a, care s-au înscris în prima sesiune a Bacalaureatului, vor susține proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, relatează Agerpres. 

După evaluarea competențelor lingvistice, urmează competențele digitale - proba D, între 5-7 februarie.

Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C şi D din cadrul examenului naţional de Bacalaureat - 2025, în perioada 27 ianuarie - 7 februarie, le pot susţine în perioada 30 mai - 4 iunie.

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, în perioada 2 - 6 iunie va avea loc înscrierea candidaţilor la probele scrise ale primei sesiuni de examen.

Cursurile claselor terminale de liceu se vor încheia pe 6 iunie.

Calendarul Bacalaureatului 2025


Prima probă scrisă - cea la Limba şi literatura română - se va desfăşura pe 10 iunie, iar pe 11 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului.

Pe 13 iunie, candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 16 iunie proba scrisă la Limba şi literatura maternă.

În data de 20 iunie se vor afişa rezultatele la probele scrise (până la ora 12.00). Cei care vor dori să depună contestaţii pot să vizualizeze lucrările în intervalul orar 14.00 - 18.00, dar şi în zilele de 23 şi 24 iunie.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie.

Reguli în sala de examen

Utilizarea telefoanelor mobile este interzisă în timpul examenelor, iar sălile vor fi supravegheate video și audio. În premieră, elevii vor putea vizualiza lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de depunerea contestațiilor. Această măsură are scopul de a crește transparența și încrederea în procesul de corectare.

Cum trebuie să se pregătească elevii

Elevii trebuie să se organizeze din timp pentru a face față probei de competențe mai devreme decât de obicei. 

Și nu în ultimul rând, pregătirea tehnică pentru asigurarea cunoștințelor pentru proba digitală.

Citește și: Ministerul Educaţiei a publicat lista cu Olimpiadele recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025 

Citește și: România educată, dar pe banii părinților: 34 mil. € au plătit pentru meditații în 2023. Asta doar din veniturile declarate la ANAF

Citește și: Guvernul va da bani elevilor care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Ce sume vor primi

×
x close