Antena 3 CNN Actualitate Educație Antena3.ro LIVE. Adina Horga, antreprenor în educaţie, soluţii pentru şcoală şi elevi

Antena3.ro LIVE. Adina Horga, antreprenor în educaţie, soluţii pentru şcoală şi elevi

Maria Coman
4 minute de citit Publicat la 14:41 11 Mar 2021 Modificat la 15:26 11 Mar 2021
Antena3.ro LIVE. Adina Horga, antreprenor în educaţie, soluţii pentru şcoală şi elevi

De un an de zile ne jucăm cu şcoala, într-o variantă haotică pentru toată lumea. Sigur că nu există soluţie perfectă, sigur că nimeni nu era pregătit, dar ce s-a întâmplat la noi, cu şcoli ţinute închise luni în şir, doar pentru că sistemul nu a fost pregătit să le deschidă, cu copii de toate vârstele izlaţi şi practic uitaţi de stat, în ciuda laudelor public cum că li s-au dat tablete, cu materie neadaptată şi profesori adesea mai preocupaţi de sporul de calculator, nu cred că s-a petrecut nicăieri.

Experimentul acesta îşi va arăta efectele în 10 ani, în 20 de ani, aşa cum se văd acum consecinţele dezastrului care persistă în educaţia românească de 20 şi ceva de ani.

Adina Horga: ''Comunicarea vizuală este foarte importantă. Sistemul online trebuie ţinut sub control. Trebuie să facem scenarii. Efectele încep să se vadă. Sunt mai mulţi factori care contribuie la acest lucru. Părerile sunt foarte împărţite. Comunicarea şi transpartenţa între grupurile didactice şi Minister este vitală şi esenţială. Nimeni nu a fost pregătit. Totul s-a schimbat peste noapte. 

Noi ştim că există un set de proceduri pe care toată lumea le urmează. Trebuie să schimbăm flexibilitatea şi adaptabilitatea. Profesorii trebuie să primească şi ei suport. 

Maria Coman: Cum a fost la grădiniţă?

Stresant. Munca s-a dublat. Partea de comunicare a însenat muncă dublă. Trebuie să iei decizii, să previi. Trebuie să nu devenim panicați. Ne-am adaptat cumva la această realitate, dar asta nu înseamnă suntem relaxați. Activitățile sunt separate. Totul este mult mai greu. În educație ai mai multe responsabilități. Avem nevoie de oameni pe comunicare. Părinții trebuie să știe cui să comunice anumite probleme care apar.

Maria Coman: Germania a deschis școlile la începutul verii trecute.

Acum în plină pandemie fiecare țară a abordat altfel situația. Danemarca a deschis cel mai repede după lockdown. La noi există o reticență față de statul afară. La noi au început o parte din părinți să spună cum să ținem copiii cu geamurile deschise. Nu există nicio problemă dacă este geamul deschis în timpul iernii. La noi, grădințele s-au închis mai devreme. Trebuie să fim mai flexibili și să învățăm să ne adaptăm. Copiii trebuie să aibă dreptul la educație

Maria Coman: Cum să nu ne frică, dacă noi suntem țara cu frica de curent?

Există o slabă informare. Părinții încet încet să înțeleagă despre ce e vorba. Eu și în situația aceasta militez foarte mult pentru școala afară. Ar fi mult mai bine să reorganizăm anul școlar. 

Maria Coman: Ce ai remarcat în perioada în care copiii au fost ținuți mai mult afară?

Anul acesta, toamna a fost diferită. Această lună martie ne-a luat cu surprindere cu un val de viroze. Lunile cele mai sensibile sunt octombrie-noiembrie şi februarie-maritie. În această perioadă masca a ajutat. Au fost cazuri de COVID, dar nu a existat răspândire şi asta pentru că petrecem mult timp afară. Aerisirea copilului contează foarte mult. O lampă UV introdusă în clasă ar ajuta. Noi o folosim. Chestiunea de imunitate ţine de foarte mulţi factori. De la alimentaţie, până la ce se întâmplă acasă. Faptul că stau afară creşte rezistenţa la viruşi. În prima an de viaţă corpul învaţă să lupte cu bacterii. Timpul petrecut afară este un beneficiu pentru sănătate.

Maria Coman: Cum crezi că va fi în perioada următoare?

Am speranţă în campania de vaccinare şi sper să revenim la normal, dar lucrurile pot lua o întorsătură odată cu apariţia noilor tulpini. Am văzut previziuni mult prea optimiste. Sper ca până în toamnă să facem paşi pentru o normalitate în şcoli şi grădinţe. Soluţia este să nu ne mai temem de vreme, de ploi. Copiii ar trebui scoşi afară jumătate din programul pe care îl au.

Copiii au trăiri emoționale mult mai intense. Intoleranța la frustrare a scăzut. Tantrumurile sunt tot mai dese. Este o oboseală și o stare de anxietate mult mai inensă. Fiecare veste aduce instabilitate. Procesul de învățare și asimilare este încetinit acum. Am observat tot felul de teorii, cum că copiii de la grădiniță lasă salivă peste tot. Greșit. Doar copiii cu vârsta până la doi ani care au dinții în creștere. La grupele mici joaca este mai mult individuală și acolo nu există transmitere. Suntem într-o continuă contradicție. În școli ar trebui să existe discuții săptămânale și să ne consultăm și cu copiii, pentru că astfel ar lua și ei pandemia mai în serios. Sunt și copii introvertiți care nu au avut nevoie de socializare. 

Organizațiile Mondiale au luat atitudine. De la abandon până la depresie. Nu toți părinții pot identifica problemele cu care se confruntă copilul. 

În grădință eu promovez transparența și comunicarea. Avem nevoie și de Ministerul Sănătății, nu doar de Ministerul Educației. Noi din mediul privat am reușit să facem testări. Sinceritatea este și ea foarte importantă. Trebuie să începem să testăm niște scenarii. Trebuie să ieșim afară mai mult, mai ales că vine primăvara.

Antena 3 a lansat un nou proiect: “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Emisiunea are loc în fiecare joi, de la ora 15:00 LIVE pe antena3.ro şi pe https://www.facebook.com/Antena3Oficial/.

Arhiva emisiunilor poate fi găsită pe pagina de Youtube/antena3.ro.

×
Etichete: antena3.ro LIVE
x close