Antena 3 CNN Actualitate Educație ANTENA3.RO LIVE. La ce trebuie să fim atenți când alegem grădinița pentru copilul nostru

ANTENA3.RO LIVE. La ce trebuie să fim atenți când alegem grădinița pentru copilul nostru

2 minute de citit Publicat la 15:00 21 Feb 2019 Modificat la 15:00 21 Feb 2019
o_1d482aqn015ov1k3a1bg6fhd1rdn8.jpg

Că tot se schimbă iar sistemul, Maria Coman a vorbit despre grădiniţe cu invitata ei, Valentina Chelan.

La ce suntem atenti când alegem gradinita pentru copilul nostru, care sunt semnele de adaptare firesti si cand ar trebui sa ne ingrijoram? Ce asteptari avem de la gradinita si ce se indeplineste de fapt, ce e realist, mai exact? De ce ne-am propune ca un copil sa invete 3 limbi straine pana la 7 ani.

Valentina Chelan, director de grădiniţă şi membru al Corpului National de Experti in management educational a vorbit despre sistemul în care profesează.

''Contează ca oamenii sa fie responsabili. Noi lucram în sistemul step by step. Există noi formări periodice. Este important ca oamenii să îşi dorească înveţe.

Copilul trebuie sa se simta bine. Perioada de adaptare este importanta. Noi facem adaptarea treptată. Se face trasferul de responsabilitate mai usor. Copilul isi da seama ca este in siguranta.

Exista momente in care dupa ce a inceput gradinita, copilul isi da seama ca este o rutina. Exista doua directii in adaptare. Unul este cand isi da seama ca este intr-un mediu nou. Exista uneori si tulburari de somn. Se trezesc plangand. Activitatile uneori le consuma energia. Sunt lucruri care se pot intampla in perioada de adaptare. Este modul lor de a transmite ca pentru ei este o schimbare.

Recomandati sa mai stea un an acasa copilul?

Nu.

Evolutia copilului difera. E important ca parintii sa tina legatura cu cadrele didactice. Copiii pot invata cu usurinta orice li se povesteste in mod atractiv.

Cat de dificila e integrarea unui copil cu nevoie speciale?

Copiii cu nevoi speciale au nevoie de sprijin. Copilul are o echipa in spate, formata din familie, coordonator, terapeut. Profesorul trebuie sa stie si sa aiba o relatie speciala cu acesta. Fiecare copil primeste atentia de care are nevoie.

Noi lucram un adult la patru copii. Mergem cu doua cadre didactice la maxim 20. 20 este un numar optim.

Este extrem de gestionat clasele cu 30 de copii. Copiii au nevoie de atentie.Trebuie sa invete sa interactioneze unii cu ceilalti. 

Ce inseamna un copil pregatit pentru scoala?

Sa aiba notiuni cognitive, sa recunoasca litere si cifre. Sa se implice in colectivitate si sa inteleaga care sunt sarcinile. E important sa comunice atunci cand este nevoie.

Maria Coman: Tot apar cazuri de anxietate scolara.

Programul in scoala este destul de aglomerat. Si la scoala si dupa scoala. Parintii isi doresc sa mearga si la pictura, dans, sau sa faca si sport. Timpul este scurt si exista o presiune.

Toate cadrele care predau la clasa pregatitoare sunt deja formate. A fost gandita si creata ca o perioada de tranzatie.

Fiecare familie are asteptari cum sa fie copilul la gradinita. E important sa stii ce vrei. Sunt copii care se pliaza mai usor.

Maria Coman: Care sunt cele mai cautate cursuri optionale?

Cursurile de limbi straini sunt cele mai cautate. Engleza si germana sunt printre cele mai cautate. Mai sunt cursuri de dezoltare cognitiva, de dezvoltare personala, de dans, sah, etc. Educatia fizica acum este obligatorie. La gradinita copiii au nevoie sa se miste si trebuie sa iasa la aer. Sportul este necesar''.

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

×
x close