Intr-o lume în care biologia oceanelor, agricultura sustenabilă, medicina, toate evolueaza spectaculos, copiii nostri ies din scoala doar cu interesul capatat pe undeva pe internet sau pe la cursuri optionale pentru toate domeniile astea.
Toma Patrascu e omul din spatele singurului festival de stiinta din Bucuresti, care incearca sa explice in termeni pentru profani multe dintre lucrurile care par asa, un fel de navete spatiale.
O sa vorbim despre alternativele pe care le avem pentru copii, despre ce si de unde sa isi ia informatiile si cum ii ajutam sa treaca mai usor prin scoala.
''Creanga ar avea relevanta la istorie, nu la romana. La romana ar trebuie sa se discute despre comunicare. La matematica este mai greu sa ii faci pe copii sa gandeasca. Materiile nu sunt predate asa cum ar trebui.
Discutia este complexa. Legat de profesori, am intalnit profesori extraordinari, dar nu ii ajuta sistemul. O persoana buna intr-un sistem prost este dezavantajata.
Nu toate programele trebuie sa fie in acelas cos. Eu am doua fete. Cea mare este cu un an inaintea programei. Manualele de romana sunt intre modest si catastofal, in timp ce manualul fetei mele mai mici este extraordinar. Intrebarea este de ce nu sunt eliminate cartile proaste.
Exista olimpiada de astronomie. Organizam evenimente s in alte orase din tara. La Galati vom avea conferinte despre astronomie. O eleva a obtinut medalia de bronz la olimpiada internationala de astronomie. Elevii se pregatesc in privat. Exista oameni pasionati de astronomie. Se poate, dar e nevoie si de pasiune. Este nevoie de sprijinul Guvernului si al autoritatilor. Daca statul nu isi face treaba, locuitorii sufera.
Noi incercam sa organizam vizite cu copii in laboratoare, fabrici. Sa vada cum se desfasoara procesul. Ii ducem si in fabrici diverse. De la fabrici de avioane, pana la fabrici din industria alimentara. I-am dus chiar si la un post de radio.
Cum putem sa avem o scoala buna, cand ministrii se schimba atat de des? Ministrii educatiei din ultimii an au avut performante intre modese si catastrofale, iar unii erau chiar agramati. Problema este lipsa de viziune si de competenta. Educatia nu ar trebui sa tine de un partid sau de altul. Nu putem avea o Romanie puternica.
Mostenim un sistem dezastruos. Putem sa ne comparam cu Polonia. Polonezii au reformat sistemul de invatamant si a reusit sa treaca de la un nivel mediu si a depasit Austria, Germania. A reusit asta in 10-15 ani. Noi stagnam in timp ceilalti cresc. Noi ca populatie nu suntem educati.
Festivalul se adresaza copiilor de la 5 la 105 ani. Asa imi place mie sa glumesc. Nu avem o gama restransa de subiecte. Avem de la ateliere de lego, pana la conferinte politice educationale. Incercam sa trezim interesul. O societate moderna nu poate exista in absenta stiintei.
Romania este pe ultimele locuri cu tarile care rata vaccinarii este scazuta. Mor copii. Este incredibil ca in secolul XXI se mai intampla asta. Le festival vom aborda subiectul vaccinarii.
Tehnologia ar trebui sa fie interesanta. Ar fi interesant daca copii ar putea sa inteleaga cum functioneaza lucrurile din jur.
La festival vom avea si copii si adulti. Avem de la licee de top, scoli private, pana la scoli din zone mai putin avantajate. Festivalul este doar una dintre actiunile pe care le desfasuram.
Stiu profesori care platesc copiilor deplasarile si statul nu ii ajuta. Noi putem arata programul pilot, ce merge si ce nu merge. Rolul este al autoritatilor, insa ele esueaza lamentabil. Situatia din tara arata ca autoritatile sunt incompetente.
Bucharest Science Festival are loc intre 25 si 29 septembrie.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.