Antena 3 CNN Actualitate Educație S-a deschis o anchetă după ce subiectele de la Evaluarea Națională 2024 la limba română s-au scurs, în timpul examenului, dintr-un centru de examen din Baia Mare

S-a deschis o anchetă după ce subiectele de la Evaluarea Națională 2024 la limba română s-au scurs, în timpul examenului, dintr-un centru de examen din Baia Mare

evaluarea nationala 2024 getty
Subiectele la limba română de la Evaluarea Națională 2024 s-au scurs, la scurt timp după începerea examenului | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    25 Iun 2024   •   14:02

Inspectoratul Școlar Maramureș a deschis o anchetă, după ce subiectele de la Evaluarea Națională 2024 la limba română s-au scurs din centrul de examen „Maramureș 3586”. Variantele de examen au fost făcute publice „la puțin timp după ora 9:00”, ora de start a probei scrise de la Limba și literatura română, potrivit Edupedu.ro.

„Vom sesiza poliția, este caz penal”, a declarat inspectorul școlar general de Maramureș Mihai Pop.

Centrul de examen de unde s-au scurs subiectele este o școală din Baia Mare. Conform surselor Edupedu.ro, acestea au fost ulterior distribuite pe mai multe grupuri de părinți.

Ce au primit elevii la examen

Elevii de clasa a VIII-a au avut la Evaluare Naţională la limba română două texte suport şi anume: „Cireșarii” de Constantin Chiriță, iar celălalt din „Portret” de Cella Delavrancea.

La cel de-al doilea subiect de la Evaluare Naţională 2024, elevii de clasa a VIII-a au avut de scris o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să construiască caracterizarea personajului din textul lui Constantin Chiriță.

Varianta extrasă pentru examenul de Evaluare Naţională 2024 la limba română a fost cea cu numărul 3.  Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini, ultimele două fiind pagini goale, pentru rezolvarea cerințelor. Broșurile au fost împărțite după ora 9:00, iar proba a durat până la ora 11:00.

La intrarea în sălile de examen, proaspeţii absolvenţi au fost nevoiţi să respecte câteva reguli, pentru a nu risca eliminarea din săli. Aceste reguli au fost stabilite de Ministerul Educației și publicate în metodologia pentru organizarea examenelor.

Media obținută de candidați la Evaluare Națională 2024 va fi singura care va conta pentru media de admitere la liceu în 2024.

Ministerul Educației anunță că subiectele și baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.

Înainte de proba de azi, elevii și-au verificat cunoștințele în cadrul simulării examenului de Evaluare Națională 2024. Conform datelor publicate de Ministerul Educației, la Limba Română, procentul celor care au obținut note peste 5 a fost semnificativ mai mare decât la Matematică.

Din cei 164.593 de elevi care au susținut proba, 73,98% au obținut note de cel puțin 5. Dintre aceștia, 14,08% au avut note între 5 și 5,99, iar 16,99% au obținut note între 6 și 6,99. Procentul elevilor care au obținut note între 7 și 7,99 a fost de 19,07, în timp ce 16,46% au obținut note între 8 și 8,99. Doar 7,35% dintre elevi au obținut note peste 9, dar sub 10, iar 44 de elevi, reprezentând 0,03%, au obținut nota maximă.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Circulația pe podul Giurgiu – Ruse, restricționată timp de două luni
x close