Antena 3 CNN Actualitate Educație Eșec în educația românească: 47% dintre elevi nu știu să scrie și să citească | Abandonul școlar este tot mai mare

Eșec în educația românească: 47% dintre elevi nu știu să scrie și să citească | Abandonul școlar este tot mai mare

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 21:30 01 Sep 2022 Modificat la 21:30 01 Sep 2022
elev
Eșec în educația românească: 47% dintre elevi nu știu să scrie și să citească | Abandonul școlar este tot mai mare Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Sebastian Tataru

Numărul elevilor din bănci a scăzut cu aproape jumătate față de anii comunismului. Nici programa școlară stufoasă și învechită nu îi atrage, evident, pe elevi, iar părinții se declară confuzi de noile schimbări din acest an. Din aceste motive, tot mai mulți elevi aleg să părăsească școala.

Din păcate, nici în anul acesta școlar elevii nu se vor întâlni cu o programă nouă, ci vor studia tot aceeași materie stufoasă, după manualele vechi. Asta, cel puțin la liceu.

Echipa de la ministerul Educației transmite că în aceste zile se lucrează la conceperea noilor planuri-cadru, care ar trebui să fie gata până la finalul anului, astfel încât în anul școlar 2023-2024, elevii vor avea parte și de un orar schimbat.

Experții în educație propun un program care să înceapă la ora 9 pentru elevii de liceu și care să se încheie la ora 14. În acest interval de timp, elevii ar trebui să studieze atât materiile obligatorii, cât și materiile pe care și le aleg ei înșiși.

În afară de asta, fiecare unitate de învățământ ar trebui să poată organiza după ora 14 activități extracuriculare sau sportive care să le antreneze copiilor spiritul de echipă și care să îi facă să-și gestioneze mai bine emoțiile.

Pentru gimnaziu, sfatul specialiștilor este includerea materiei Educație pentru viață, astfel încât de la vârste fragede elevii să afle cum să își gestioneze banii sau emoțiile.

×
x close