Antena 3 CNN High Tech A apărut roboțelul care merge la școală și „ridică mâna” în locul copiilor bolnavi care lipsesc de la ore. Cât costă închirierea lui

A apărut roboțelul care merge la școală și „ridică mâna” în locul copiilor bolnavi care lipsesc de la ore. Cât costă închirierea lui

robot av1 copii bolnavi scoala
Roboțelul AV1 poate lua locul unui copil în clasă, ajutându-l să rămână conectat cu colegii săi. Sursa foto: Facebook/ No Isolation
de Mia Lungu    |    04 Oct 2024   •   06:00

Atunci când copiii sunt bolnavi cronici și nu pot merge la școală, Separarea de clasă și de prieteni poate avea, de asemenea, un impact negativ. Pentru tinerii care urmează un tratament pe termen lung sau care se luptă cu probleme de sănătate mintală, o companie norvegiană a dezvoltat roboțelul AV1, care poate lua locul unui copil în clasă, servindu-i drept ochi, urechi și voce și ajutându-l să rămână conectat cu colegii săi, potrivit CNN.

Roboțelul are opțiunea „ridică mâna”

AV1 arată ca o versiune goală și simplificată a capului și trunchiului uman. Acesta se poate roti la 360 de grade și este prevăzut cu o cameră, un microfon și un difuzor. Profesorii îl amplasează pe o catedră, iar elevul îl controlează de la distanță cu ajutorul unei aplicații, pentru care primește o parolă unică.

„Ei pot atinge sau glisa degetul în jurul ecranului pentru a privi diferite colțuri ale clasei”, a declarat Florence Salisbury, director de marketing pentru No Isolation. Elevul poate vorbi cu profesorul sau cu colegii de clasă prin intermediul difuzorului, iar aplicația are opțiunea „ridică mâna”, care face să clipească o lumină pe capul robotului. De asemenea, elevii pot selecta emoji-uri care se afișează în ochii robotului.

Salisbury spune că există 3.000 de unități AV1 active în 17 țări, majoritatea în Regatul Unit și Germania, ambele având peste 1.000 de roboți în funcțiune.

În Regatul Unit, școlile pot închiria AV1 pentru aproximativ 150 de lire sterline (200 de dolari) pe lună sau pot opta pentru o achiziție unică pentru 3.700 de lire sterline (puțin sub 4.960 de dolari), cu un pachet de servicii suplimentare de 780 de lire sterline (aproximativ 1.045 de dolari) anual.

Micul robot ia masa de prânz cu colegii copilului care lipsește din motive medicale

Salisbury spune că poate cel mai mare beneficiu al robotului este capacitatea sa de a menține legăturile sociale. Ea a împărtășit povestea unui elev de 15 ani din Warwickshire, Anglia, care folosește AV1 și ai cărui prieteni iau robotul cu ei la prânz, menținându-l inclus în cercul lor social.

„În timpul unei absențe îndelungate, când colegii de clasă s-ar putea să nu-și vadă prietenul pentru o perioadă îndelungată, această legătură cu școala devine într-adevăr un colac de salvare pentru elevul respectiv, în special pentru cei cu o afecțiune medicală”, a declarat Salisbury.

Chartwell Cancer Trust din Marea Britanie are o rezervă de 25 de roboți AV1 pe care îi pune la dispoziția copiilor cu boli grave. Administratorul fondator Michael Douglas a declarat pentru CNN că roboții le permit copiilor să rămână implicați în educația lor chiar și în timp ce se află la terapie intensivă. „Ei sunt iubiți de părinți și fac o diferență reală”, a spus el. „Ei fac copilul important”.

Dar el a recunoscut că pot exista provocări administrative legate de utilizarea lor și că „birocrația poate fi o problemă reală” atunci când se încearcă introducerea sistemului AV1 în școli sau spitale.

El a adăugat că unele școli ar putea, de asemenea, să se lupte să mențină infrastructura tehnică necesară pentru o funcționare fără întreruperi, din cauza punctelor slabe de Wi-Fi sau de semnal mobil.

Cum funcționeză robotul AV1

În august anul trecut, No Isolation a lansat AV1 Academy, o bibliotecă de materiale și resurse de formare menite să îmbunătățească utilizarea robotului.

Potrivit lui Salisbury, AV1 este proiectat cu caracteristici robuste de confidențialitate. Nu sunt colectate date cu caracter personal, iar aplicația împiedică capturile de ecran sau înregistrările. Criptarea securizează transmisia live, iar un singur dispozitiv se poate conecta simultan, capul și ochii robotului luminându-se pentru a semnala utilizarea activă.

Există și alți roboți avatar pe piață, iar unii, precum VGo și Buddy, au roți și se pot deplasa prin școală sau la locul de muncă, în timp ce alții au un ecran care arată fața utilizatorului. Salisbury a declarat că lipsa roților este mai practică pentru AV1, iar cântărind aproximativ 1 kilogram, robotul este ușor de transportat de către profesori sau elevi între clase într-un rucsac personalizat.

Ea a adăugat că absența unui ecran care să arate fața copilului poate fi, de asemenea, un avantaj. „Am observat că eliminarea presiunii de a fi în fața camerei de luat vederi crește probabilitatea ca robotul să fie utilizat pentru elevii care evită școala din motive emoționale”, a spus Salisbury.

×
Subiecte în articol: roboti şcoală copii boala
Citește mai multe din High Tech
» Vezi toate știrile din High Tech
Cele mai noi știri
Parteneri
x close