Antena 3 CNN Actualitate Educație 9 mai, Ziua Europei. Ce semnifică această zi pentru România

9 mai, Ziua Europei. Ce semnifică această zi pentru România

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:59 09 Mai 2021 Modificat la 15:16 09 Mai 2021
o_1f58fu5a3q78v0it0v15u7vvjb.jpg
Sursa foto: Hepta

În fiecare an, de Ziua Europei, pe 9 mai, sărbătorim pacea şi unitatea în Europa.

Data de 9 mai are o triplă semnificație pentru România: este Ziua Europei, ziua încheierii Războiului al II-lea Mondial, dar și Ziua Independenței.

Pe 9 mai 1945, Germania nazistă capitula, punând capăt războiului pe bătrânul continent, iar pe 9 mai 1950, Robert Schuman punea bazele Uniunii Europene.

Cum a ajuns ziua de 9 mai să fie numită Zona Europei

În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată Declaraţia Schuman.

În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, scrie europa.eu.

Declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, este considerată piatra de temelie a procesului de formare a Uniunii Europene.

Pornind de la acest imbold, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea primului organism european de cooperare, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene.

9 mai a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României

Prima semnificație a zilei de 9 mai pentru România este legată de anul 1877, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de Armată, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii. Această zi a fost proclamată Ziua Independenţei de Stat a României.

Cum va fi sărbătorită Ziua Europei

Din cauza pandemiei de COVID-19, instituţiile europene au decis să sărbătorească această zi printr-o serie de activităţi online.

De Ziua Europei, instituţiile Uniunii Europene propun cetăţenilor europeni o serie de evenimente online.

Mai exact, pe site-ul europeday.europa.eu/, unde pot fi găsite informaţii prețioase despre tot ce înseamnă UE, dar și ce activităţi vor fi organizate în lumea întreagă.

De asemenea, vizitatorii se pot delecta cu jocuri online, pot viziona videoclipuri, sau îşi pot testa cunoştinţele despre UE. Mai mult, utilizatorii pot participa la dezbateri pe teme europene şi pot explora evenimente online.

Cum va fi sărbătorită Ziua Europei în România

 În București și în mai multe orașe din țară au loc, duminică, ceremonii religioase și militare, pentru a marca ziua de 9 Mai - Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

Ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori cu prilejul aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene va avea loc duminică, începând cu ora 9.00, la monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București.

La ceremonie participă ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

Ceremonii militare similare, precum și evenimente culturale, precum expoziții tematice, gale de filme și alte activități cu specific militar, vor avea loc în toate municipiile reședință de județ și localitățile din țară unde sunt monumente dedicate evenimentului.

×
x close