11 septembrie 2021. Numele şi codurile numerice personale ale unor studenţi de la Universitatea Politehnica Bucureşti ajungeau pe mâinile hackerilor. Iar astfel de incidente nu au rămas izolate, numărul lor crescând de atunci. Pentru ca astfel de situaţii să nu mai aibă loc, cadrele didactice vor fi instruite.
Nu mai puţin de 5.000 de profesori universitari si preuniversitari vor participa la cursuri predate de experţi în domeniul securității cibernetice. Proiectul este iniţiat de Directoratul Naţonional de Securitate Energetică.
În principal, vor fi selectaţi profesorii universitari de Informatică, dar şi studenţii de la facultăţile de profil, precum Cibernetică sau Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.
Vor participa, însă, la cursurile de securitate cibernetică, şi profesorii de liceu, care, odată instruiţi, le pot preda elevilor ceea ce au învăţat.
În România, învăţământul preuniversitar se confruntă cu o lipsă acută de personal specializat în domeniul IT.
În cadrul proiectului, cu o valoare de peste 25 de milioane de euro - bani europeni, vor fi organizate cursuri în toate judeţele şi în toate sectoarele Capitalei.
Participanţii vor învăţa cum să prevină un atac cibernetic, cum să respecte confidenţialitatea datelor şi să protejeze totodată datele personale, dar şi cum să procedeze în cazul unei lovituri cibernetice.