Pentru că doctorii sunt consideraţi funcţionari publici, plicul devine corp delict. Salariile doctorilor, însă, rămân la fel de mici. Medici cunoscuţi au fost ridicati din sălile de operaţii. Este aceasta o modalitate de eradicare a şpăgii? Mai putem da atenţii medicilor sau riscăm să fim săltaţi pentru dare de mită? Vor mai rămâne medicii buni în România? La aceste întrebări au răspuns invitaţii ediţiei speciale a emisiunii „
La Ordinea Zilei”:
medicii Monica Pop şi Alexandru Oproiu şi jurnaliştii Val Valcu şi Adina Anghelescu.
„E vorba de reglementările care au fost făcute pe noul Cod Penal. Noul
Cod
Penal ar trebui revizuit pentru că, în ceea ce priveşte termenul de "funcţionar public", el a fost extins asupra tuturor categoriilor
”, a precizat Adina Anghelescu. În mod nepermis, acest tip de Cod, care a fost făcut de procurori și judecători, face ca autoritatea procurorului să fie mai presus de orice şi astfel să se limiteze orice înseamnă principiile activităţilor liberale, a adăugat jurnalista.
Medicul Monica Pop consideră că orice doctor
care condiţionează actul medical trebuie să dispară din sistemul medical. „Trebuie să dispară din sistemul medical orice om care face acest lucru, care condiţionează actul medical”, a spus Monica Pop.
"Absolut orice condiţionare a actului medical pentru o sumă de bani sau pentru alte beneficii, un act medical pe care eu sunt obligat să-l fac, ca doctor (...), asta se numeşte mită", a apreciat şi medicul Alexandru Oproiu.