65% dintre produsele medicale care ajung în spitalele româneşti provin din China, Pakistan şi Coreea. În aceste ţări nu există un control riguros al calităţii, iar marfa care ajunge în spitalele din România este uneori infectată, spun furnizorii. Responsabilitatea pentru materialele cumpărate îi revine spitalului. Conducerea unităţilor medicale trebuie să refuze toate produsele ce ar putea pune în pericol sănătatea pacientului. Însă directorii spun că bugetul unui spital asigură aproximativ 60% din necesar. Pentru a putea funcţiona, medicii sunt siliţi să folosească materiale de o calitate din ce în ce mai proastă.
?De doi ani de zile, pe o sumă din ce în ce mai mică, spitalele cumpără aceeaşi cantitate de materiale. Aceeaşi cantitate la un cost mai bun, mai bun, mai bun, iar tifonul devine din ce în ce mai străveziu? spune Mihnea Ioan Grecu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale, citat de Gândul.
Chiar şi în aceste condiţii, premierul Emil Boc continuă să ceară să se facă mai multă economie. Potrivit standardelor de cost ale Guvernului, un spital regional de urgenţă, cu o capacitate de 786 de locuri ar trebui să coste fix 151,6 milioane de euro.
Antena 3