Ecografia mamara este o procedura medicala sigura, neinvaziva, care nu utilizeaza radiatii, oferind imagini clare ale structurilor interne ale sanilor si este recomandata sa fie efectuata in fiecare an de catre femeile cu varsta de peste 25 de ani.
Pacientele care urmeaza sa fie supuse unei ecografii mamare nu necesita o pregatire speciala in prealabil. Trebuie doar sa lase bijuteriile acasa si sa poarte haine confortabile.
Practic, medicul va utiliza traductorul ecografului direct pe pielea sanilor, pe care inainte va aplica un gel special pentru ultrasunete. Traductorul colecteaza ultrasunetele, iar computerul ecografului va utiliza acele unde sonore pentru a crea o imagine. Dupa cum am mai spus, examinarile cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii ionizante, astfel ca nu exista niciun pericol ca pacientul sa fie radiat. Deoarece imaginile cu ultrasunete sunt capturate in timp real, ele pot arata structura si miscarea organelor interne ale corpului, precum si sangele care curge prin vasele de sange.
Cand este recomandata ecografia mamara?
Fiecarei femei de peste 25 de ani ii este recomandata o ecografie mamara cel putin o data pe an, la fel cum ii sunt recomandate analizele de sange obisnuite. Dar mai presus de asta, ecografia mamara este necesara pentru a determina natura unei anomalii a sanilor.
Utilizarea principala a ultrasunetelor mamare este de a ajuta la diagnosticarea anomaliilor de san detectate de medic in timpul examenului fizic (la palpare) si pentru a caracteriza anomaliile potentiale observate la mamografie sau la imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).
Imagistica cu ultrasunete poate determina daca o anomalie este solida (aceasta putand fi benigna sau maligna) sau cu lichid (de cele mai multe ori, chist benign).
Suplimentar, medicul poate folosi Ecograful Doppler cu ultrasunete pentru a evalua aportul de sange in leziunile mamare.
Pentru cancerul de san, medicii recomanda ca, pe langa ecografie mamara, sa se efecteze o mamografie. De fapt, mamografia este singurul instrument de screening pentru cancerul mamar, care este cunoscut pentru faptul ca poate reduce riscul de deces atunci cand este efectuat foarte devreme. Mamografiile insa nu pot detecta toate tipurile de cancer la san.