Noul sediu va fi amplasat în sectorul 1, la marginea Bucureştiului, pe un teren de 40.000 de metri pătraţi concesionat în 2007 de la Băneasa Investments, firma omului de afaceri Puiu Popoviciu. Judy Moon, consilier pentru presă şi cultură din partea Ambasadei SUA, ne-a declarat că terenul a fost concesionat pe o perioadă de 99 ani şi că Ambasada se distanţează de orice speculaţie privind afacerile lui Popoviciu. ?Partea americană a căutat un teren, a avut mai multe opţiuni şi a fost selectată această parcelă. Pentru detalii cel mai bine contactaţi firma Băneasa Investments?, a declarat doamna Moon.
350 de muncitori români ajută la construirea noului sediu
Reprezentanţii ambasadei au refuzat să comenteze costurile chiriei sau ale construcţiei, precizând doar că este vorba despre o investiţie serioasă, în special în ceea ce priveşte forţa de muncă. Proiectul a fost încredinţat în 2008, în urma unei competiţii deschise, companiei AICI-SP (American International Contractors ? Special Projects), care la rândul ei a angajat câteva firme contractoare şi de construcţie, precum Bog?Art şi Apolodor.
Numărul muncitorilor români a ajuns astfel la circa 350 de persoane, un lucru îmbucurător în opinia lui Bogdan Aurescu, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, prezent şi el la ceremonie. Acesta a subliniat că ?Ambasada SUA din Bucureşti a reprezentat de-a lungul anilor întunecaţi ai comunismului un simbol al Lumii Libere, dar şi o speranţă pentru cei care locuiau în spatele cortinei de fier?.
AICI va fi noul sediu al Ambasadei SUA
Ambasada va fi construită conform standardelor ecologice
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, doamna Jeri Guthrie-Corn, a subliniat şi un aspect foarte important al proiectului, ce ţine de respectul pentru mediu. ?Pentru că Guvernul SUA este dedicat conservării mediului înconjurător, sediul Ambasadei va fi unul ?verde?. Proiectarea clădirilor pune accent pe implementarea unor tehnologii inovatoare precum: eficientizarea consumului de apă, optimizarea consumului energetic şi crearea de spaţii deschise şi spaţii verzi pentru reducerea suprafeţelor generatoare de căldură?, a spus Jeri Guthrie-Corn.
Concret, cei responsabili au explicat că apa de ploaie va fi colectată, depozitată şi folosită pentru irigaţie. Parcarea va fi construită pe două niveluri, pentru a se economisi spaţiu, iar 60% din suprafaţa totală de 4 hectare va fi zonă verde, pe care vor fi plantaţi aproximativ 250 de pomi.
Primul dintre aceştia a fost plantat simbolic de Jeri Guthri-Corn şi Bogdan Aurescu.
O stradă din complex va purta numele profesorului Liviu Librescu
Jeri Guthrie-Corn i-a prezentat lui Bogdan Aurescu şi macheta noii construcţii, realizată de doi studenţi de la Facultatea de Arhitectură din Bucureşti: Tudor Arsintescu şi Matei Niculescu. În cadrul complexului se vor regăsi sediul Ambasadei, Consulatul, dar şi o piscină pentru oficialii ambasadei şi pentru militarii care asigură paza. Totodată, Jeri Guthrie-Corn a mai declarat că o stradă din cadrul complexului va purta numele profesorului american de origine română Liviu Librescu, ucis în timp ce încerca să îşi protejeze elevii în atacul de la Universitatea Virginia Tech.
Ambasada face lobby pentru dezvoltarea transportului public
Complexul va beneficia bineînţeles şi de o parcare, care va fi construită pe două niveluri, pentru a se economisi spaţiu. Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti a spus însă că ?va fi încurajat transportul public? până la Ambasadă, tot în scopuri ecologice. ?Vom încuraja oamenii să nu circule cu o singură persoană în maşină. Vom discuta şi cu oficialii locali pentru a încuraja expansiunea transportului public, să vedem ce planuri au ei. Oraşul creşte în această direcţie, deci cu siguranţă va fi dezvoltat transportul public?, a spus Jeri Guthrie-Corn.
De ce era nevoie de un sediu nou?
?Clădirile vechi nu mai asigurau suficient spaţiu. Dorim ca prin acest sediu nou să creştem eficienţa, să sporim securitatea şi să îmbunătăţim condiţiile care să le permită diplomaţilor americani să îi slujească mai bine pe cetăţenii ţării gazdă?, a declarat Jeri Guthrie-Corn.
Ce se întămplă cu sediile vechi?
Judy Moon a explicat pentru Antena3.ro că vilele din centrul oraşului vor reveni proprietarilor de drept. ?Contractele de concesionare pentru sediile vechi vor fi duse la bun sfârşit. Există contracte care expiră în următorul an şi acolo vom negocia noi contracte pe termen scurt, iar în cazul contractelor pe termen lung vom negocia cu proprietarii întreruperea lor?, a spus Judy Moon.
Cornel Preda, Antena3.ro