Eclipsa se poate vedea din România însă va putea fi observată ca o eclipsă parțială, din nordul județului Timiș, Arad, Bihor, Alba, Satu Mare și Maramureș, întreg teritoriu al Transilvaniei.
În Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul. În sudul şi sud-estul ţării fenomenul nu va putea fi obervat.
Cei care vor să observe fenomenul rar este nevoie de echipament special
"Nu este bine să te uiţi la soare fără să ai un filtru special, pentru că orbeşti instantaneu şi nici nu îti dai seama. Deci practic trebuie să ia un filtru de sudura, foarte foarte întunecat şi să îl foloseasca în dreptul ochilor. Dacă au instrumente, telescopate, să nu se uite prin ele ci pur şi simplu să scoată imaginea soarelui pe un ecran", a spus Adrian Şonka, astronom şi director al Observatorului Astronomic Bucureşti, în cadrul ediţiei News Hous With CNN de la Antena 3.
Eclipsa începe cel mai devreme, la ora 13:17
Acoperirea maximă se produce în jurul orei 14 în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2%.
Această eclipsă inelară va putea fi văzută şi din nord-estul Canadei, Groenlanda, Oceanul Arctic și din nordul Extremului Orient Rus.
Eclipsa parțială poate fi văzută din nordul și estul Americii de Nord, cea mai mare parte din Europa și nordul Asiei.
Cum ne uităm la eclipsa de soare
Totuşi, trebuie să ne luăm măsuri de precauţie şi să nu ne uităm la soare fără ochelari speciali.
"Nu se întâmplă nimic, doar dacă din greşeală te uiţi la soare fără filtru sau prin telescop, şi atunci nu o să fie bine, dar practic eclipsa acesta este un fenomen astronomic normal", a mai spus Adrian Şonka.
O nouă eclipsă de soare va avea loc anul viitor, în octombrie şi ea se va putea vedea în toată România.