Antena 3 CNN Actualitate Eclipsa parţială de Soare, vizibilă în România

Eclipsa parţială de Soare, vizibilă în România

Eclipsa parţială de Soare, vizibilă în România
01 Aug 2008   •   09:25

Eclipsa de soare a fost vizibilă, parţial, vineri, în România începând cu ora 12.20. Eclipsa s-a putut vedea în toată ţara, Soarele fiind acoperit de Lună în proporţie de 29 la sută, deasupra nordului României, şi de 18 la sută în Capitală. Pasionaţii de astfel de fenomene au fost avertizaţi să privească eclipsa doar prin filtre speciale.

În Capitală, eclipsa s-a putut observa de la ora 12 şi 19 minute şi până aproape de ora 14. Faza maximă a fenomenului a fost atins la ora 13 şi 7 minute.

Cei care privesc spre soare în timpul eclipsei au fost sfătuiţi să poarte ochelari speciali de protecţie sau să se uite printr-un filtru de sudură. În caz contrar, aceştia pot suferi afecţiuni ale ochilor.

Pasionaţii de fenomene astronomice au putut privi eclipsa parţială de soare şi de la Observatorul "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, care este dotat cu un instrument prin care se văd şi erupţiile solare. Observatorul a fost deschis începând de la ora 12.00, pe toată durata fenomenului. Taxa de intrare este de patru lei pentru adulţi şi de doi lei pentru elevi şi studenţi.

Fenomenul a putut fi observat în forma totală din nordul Canadei şi al Chinei şi din Siberia.

Următoarea eclipsă parţială vizibilă din ţara noastră va avea loc pe 15 ianuarie 2010, în timp ce o eclipsă totală va putea fi observată abia pe 3 septembrie 2081.

Sursă foto: www.mreclipse.com



Antena3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close