Antena 3 CNN Actualitate Echipa Antena 3, la locul prăbuşirii dronei militare în Croaţia. Detalii despre ancheta de la Zagreb

Echipa Antena 3, la locul prăbuşirii dronei militare în Croaţia. Detalii despre ancheta de la Zagreb

Andreea Borboros
2 minute de citit Publicat la 18:52 12 Mar 2022 Modificat la 19:16 12 Mar 2022
ancheta zagreb drona croatia
Echipa Antena 3, la locul prăbuşirii dronei militare în Croaţia. Detalii despre ancheta de la Zagreb Sursa foto: Antena 3

Dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit, în noaptea de joi spre vineri, în capitala croată Zagreb, fără să provoace victime, însă 40 de maşini au fost avariate.

Se pare că aeronava de șase tone și lungă de peste 14 metri ar fi ajuns în Croația din cauza unei defecțiuni la sistemul de navigație. Mai exact, a fost confundat oraşul croat Jarun cu districtul Yarun din regiunea ucraineană Jîtomîr.

După 24 de ore de investigații, anchetatorii croați au stabilit că drona nu era încărcată cu muniţie, ci transporta echipamente de supraveghere: camere video și radare.

În aceste momente, se încearcă recuperarea dronei din craterul lat de 3 metri și adânc de 1 metru.

"Ancheta se complictă, pentru că, pe măsură ce specialiştii de la faţa locului continuă excavarea în încercarea de a recupera drona prăbuşită, există totuşi pericolul şi informaţii că această dronă ar avea muniţie la bord, motiv pentru care studenţii stiuaţi în primul pavilion al căminului, la nici 50 de metri de crater au fost evacuaţi. La faţa locului a fost inclusiv ministrul veteranilor de război din Croaţia, care susţine că situaţia este una deosebit de gravă.

Ce spune preşedintele croat despre drona prăbuşită la Zagreb

Totodată, însuşi preşedintele croat Zoran Milanović, suţine că este informat în permanenţă cu privire la ancheta care se desfăşoară la Zagre, în Capitala Croaţiei şi că, ceea ce s-a întâmplat aici, trebuie să fie o învăţătură de minte pentru toate ţările NATO, pentru că nu poate arăta cu degetul doar spre NATO şi, de asemenea, responsabili de fapt, în ceea ce s-a petrecut aici, este, în egală măsură, atât România cât şi Ungaria, care nu au raportat prezenţa acestei drone în spaţiul aerian.

În acestă dimineaţă, a fost trimisă inclusiv o scrisoare către Ungaria, prin care i se solicită să explice public, în faţa celorlalte ţări NATO, cum a fost posibil ca acest aparat zburător să survoleze spaţiul lor aerian mai bine de 40 de minute şi el să nu fie  raportat. Acelaşi lucru se cere şi României pentru cele trei minute, în care dron a survolat spaţiul acesta.

Un laborator mobil s-a ridicat la locul tragediei

De altfel, miercuri, la Madrid, preşedintele croat, alături de premierul Croaţiei, vor avea o întâlnire cu reprezentanţii NATO. Se va vizita baza NATO de la Madrid, unde se va discuta situaţia de aici. Cert este că operaţiunea de extragere a dronei va dura toată noaptea. La faţa locului a fost ridicat un laborator mobil, pentru că geniştii şi experţii de la criminalistică al Parchetului Militar din Croaţia sunt prezenţi la faţa locului şi expertizează toate acele bucăţi din dronă, bucăţi care în urma impactului au fost  împrăştiate pe o distanţă de 500 de metri", a relatat Andreea Borboros, corespondent Antena 3, în direct de la Zagreb.

×
Etichete: drona Croatia zagreb
x close