Antena 3 CNN Actualitate Echipa Antena 3 CNN s-a întors acasă după 20 de zile petrecute pe linia de front din Israel

Echipa Antena 3 CNN s-a întors acasă după 20 de zile petrecute pe linia de front din Israel

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 00:30 27 Oct 2023 Modificat la 00:52 27 Oct 2023

Antena 3 CNN a transmis timp de 20 de zile informaţii şi imagini de ultimă oră din conflictul din Israel. Laurenţiu Rădulescu şi Costi Pahonţu s-au aflat în cele mai fierbinți zone de unde au relatat situaţia de pe linia de front, dar şi dramele oamenilor care au devenit victime colaterale în acest război.

În aceasta seară echipa Antena 3 CNN a revenit acasă şi a împărtășit la Sinteza Zilei experiența trăită în Israel. 

"Nici în Ucraina nu am stat 3 săptămâni într-o primă fază. Au fost undeva la 10-12 zile după care ne întorceam, stăteam câteva zile acasă, ne odihneam, apoi reveneam pe linia de front.

Doar că, din păcate, ce s-a întâmplat acolo nu ne-a permis asta pentru că totul se desfășoară într-o altfel de dinamică. Nu seamănă cele două conflicte", a spus Laurenţiu Rădulescu, corespondent de război Antena 3 CNN

Şi chiar dacă au experiența războiului din Ucraina, cei doi au recunoscut că au fost martorii unor imagini greu de descris în cuvinte.

"Kibbutz-urile, drama oamenilor... nu au cum să nu te impresioneze, chiar dacă presa nu a fost lăsată acolo să intre în primele zile", a spus Laurenţiu Rădulescu. 

"Kibbutzul Beri, patul acelui copil, un frigider plin de sânge în care era ascuns un copil... a fost ceva groaznic", a spus şi Costi Pahonţu care a surprins în obiectiv unele din cele mai crunte imagini ale conflictului din Israel. 

"Sunt drame care nu puteau fi prezentate la televizor pentru că nu aveai cum să le descrii decent. Militarii ne-au spus că în acea disperare, în ziua atacului, oamenii s-au ascuns şi în frigidere şi așteptau să plece teroriștii. Însă ei au mitraliat tot, iar urmele acelea nu au cum să nu îţi lase semne", a mai spus Laurenţiu Rădulescu.

 - Ce cred oamenii din Israel despre evoluția războiului?

"Sunt două puncte de vedere. În primul rând, prioritar este eliberarea ostaticilor, sunt acele presiuni publice puse. Pe de altă parte, dacă analizăm celelalte confruntări din 2008 de exemplu, o să vezi că dorința israelienilor este ca armata să intre acolo, dorinţă care nu este la aceeași cotă. Este o obligație pentru statul Israel. Ei așa o consideră, o obligație de a intra acolo, dar de a nu se retrage după o săptămână, ci de a rămâne în zona aceea preț de trei luni, șase luni cât este nevoie ca Hamas-ul să fie scos de acolo", a spus Laurenţiu Rădulescu. 

 - Ce veţi face prioritar când veţi ajunge acasă?

"Acum am venit de la aeroport pentru că avionul a avut o întârziere de 40 de minute din cauza unei alarme aeriene. Fiul meu Ianis doarme la ora asta, însă soţia mi-a spus să o trezesc imediat cum ajung acasă.

Da, ne-a fost teamă. Ar fi ceva ciudat să nu-ți fie teamă, pentru că nu ai mai avea acele reacții de a te proteja, de a scăpa, de a te ascunde ș.a.m.d.

Știam unde mergem, știam... pentru că a mai fost de două-trei ori  pe Fâșia Gaza. Știam genul de conflict, doar că există poveștile astea care te duc într-o altă zonă" a spus Laurenţiu Rădulescu. 

"Vom ajunge acasă, ne vom odihni şi neapărat vom mânca o ciorbă că ne-a fost foarte dor", a mai spus şi Costi Pahonţu. 

×
x close