În cadrul emisiunii "Previziunile Zilei cu Sabina Iosub şi Niels Schnecker", difuzată miercuri dimineaţă, ministrul Educaţiei a oferit explicaţii cu privire la acest nou proiect de lege.
Potrivit celor spuse de Ecaterina Andronescu, "s-a luat decizia de a diferenţia Bacalaureatul pentru că anul trecut şi anul acesta sunt circa 150.000 de absolvenţi de liceu care n-au finalizat liceul cu examenul de Bacalaureat şi care întâmpină dificultăţi la angajarea pe piaţa muncii".
"Bacalaureatul profesional se poate aplica din 2013 şi nu va exista nicio confuzie întrucât programa şcolară este aceeaşi", a mai spus Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educaţiei a dat asigurări că Bacalaureatul naţional rămâne cu acelaşi conţinut ca şi până acum.
"Diploma de Bacalaureat naţional reprezintă permisul de acces pentru învăţământul superior, iar diploma de bacalaureat profesional întăreşte competenţele profesionale şi reprezintă permisul de acces pe piaţa muncii", a explicat Andronescu, la "Previziunile Zilei".
Andronescu a arătat că pentru Bacalaureatul profesional elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială.
"Cele două forme de Bac au în comun evaluările competenţelor de comunicare în limba română, într-o limbă străină şi competenţele digitale. După ce elevii susţin aceste competenţe, (cei care aleg Bacul profesional-n.r.) au de susţinut un proiect şi o probă practică. De asemenea, susţin o lucrare scrisă la disciplina numită educaţie antreprenorială. Această disciplină este comună tuturor liceelor, indiferent de profilul liceului pe care elevul l-a absolvit", a spus ministrul.
Ministrul a precizat că probele din examenul de Bacalaureat profesional cronlogic vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.
Astfel, "dacă elevul alege o formă sau alta, este opţiunea lui şi a familiei lui". Un elev poate avea astfel două diplome de Bacalaureat, obţinute în aceeaşi sesiune.
"Dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior", a afirmat ministrul Educaţiei.
Senatorii din Comisia de Învăţământ au aprobat, miercuri, introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional.
Potrivit membrilor Comisiei de învăţământ din Senat, legea privind modificarea Ordonanţei care gestionează examenul de Bacalaureat urmează să fie înregistrată la Biroul Permanent şi va intra în dezbaterea plenului, cel mai probabil, în şedinţa de lunea viitoare.
Vezi AICI înregistrarea integrală a emisiunii "Previziunile Zilei".