Cristina Păuna a propus, pe lângă un studiu amplu, un plan preventiv şi intervenţii timpurii axate pe tratarea modificarilor celulare, cu scopul de a amâna semnele îmbătrânirii.
Proiectul câştigător a pornit de la ipoteza potrivit căreia bătrânețea este o boală determinată de deteriorarea mecanismelor biologice, survenită în urma modificărilor fizico-chimice la nivel celular.
"Am pornit de la cartea domnului D. Sinclair, cum sportul, alimentația și expunerea la temperaturi scăzute ne pot prelungi viața. Studiile în acest sens sunt deja realizate. Și apoi am dezvoltat cu ideile mele și cu experiența mea practică", spune dr. Cristina Păuna.
Studiul a arătat o îmbunătățire semnificativă a stării articulațiilor participanților
Medicul Cristina Păuna a propus un studiu observațional, realizat pe un grup de pacienți cu probleme legate de secreția de colagen. Prin combinarea exercițiilor fizice și a postului intermitent cu aport caloric redus, studiul a arătat o îmbunătățire semnificativă a stării articulațiilor participanților.
"Dacă vorbim despre îmbătrânire şi estetică, s-a folosit un tratament non-invaziv cu radiofrecvență şi ultrasunete şi sistemul de răcire care a acționat local pentru a stimula producția de colagen şi elastină pentru a ridica pomeții, un ten frumos şi luminos", mai spune dr. Cristina Păuna.
Rezultatele acestei cercetări deschid noi perspective în înțelegerea și tratarea procesului de îmbătrânire, oferind speranțe reale pentru un stil de viață mai sănătos și mai îndelungat. A fost şi motivul pentru care juriul, format din specialişti de renume din domeniul geneticii medicale, a decis să-l declare proiectul câștigător.
Proiectul medicului Cristina Păuna a fost declarat câștigător
"Nu a fost ușor, au fost foarte multe lucrări bune cu idei originale. Ne-a luat ceva timp şi am ales lucrarea care s-a apropiat cel mai mult de tematica şi care a adus şi o abordare originală privind teoriile scrise de profesorul David Sinclair în cartea lui", spune Sorin Cantor, longevity coach.
Premiul in valoare de 5.000 de euro, reflecta angajamentul Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României de a susține cercetarea științifică şi de a contribui la progrese majore în domeniul sănătății şi longevității.