Cei mai înverşunaţi inamici ai E-urilor ?
aditivii alimentari ? spun că acestea
sunt a treia cauză a mortalităţii pe plan mondial, după consumul de droguri sau
medicamente şi accidentele de circulaţie. Se crede că efectele nocive ale
E-urilor se concretizează în tumori maligne şi benigne şi distrugerea lentă a
organismului uman. Aceşti aditivi sunt substanţe chimice adăugate într-o vastă
gamă de produse alimentare, cu scopul de a le îmbunătăţi aspectul şi/sau gustul,
sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Pe ambalaj nu este trecută
denumirea completă a aditivului, de aceea este folosită o formă standardizată,
alcătuită din litera E (notaţi după provenienţă ? Uniunea Europeană), urmată de
trei cifre (1xx pentru coloranţi, 2xx pentru conservanţi, 3xx pentru
antioxidanţi etc).
O definiţie mai largă a aditivului alimentar
este dată de Codex Alimentarius (o culegere de standarde internaţionale
aplicate alimentelor): aditivul alimentar reprezintă orice substanţă care nu
este consumată ca aliment în sine şi nu este folosită ca ingredient constituent
al unui aliment, care are sau nu valoare nutritivă şi care se adaugă intenţionat,
cu un scop tehnologic (inclusiv modificări organoleptice ? gust, miros, culoare)
în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării,
transportului şi stocării unui aliment, devenind un component sau afectând într-un
fel caracteristicile alimentelor la care se adaugă. Acest termen nu include
substanţele contaminante sau cele adăugate pentru a îmbunătăţi sau menţine
calităţile nutritive, şi nici clorura de sodiu.
Compromisul
alimentar
La capitolul conservare, gospodinele nu s-ar
descurca fără sare, oţet sau aspirină. Toamnă de toamnă, acestea sunt
ingrediente de bază pentru borcanele cu murături, zacuscă şi câte şi mai câte.
Fierte, deshidratate, afumate sau marinate, alimentele se menţin o perioadă mai
îndelungată, în mod natural. Tehnologia a adus în prim plan refrigerarea,
congelarea, ambalarea în vid sau mediu de presiune joasă. Pe lângă aceste
metode fizice, s-a dezvoltat şi conservarea chimică, care omoară sau inhibă
dezvoltarea bacteriilor, fungilor, insectelor sau a altor microorganisme. În
plus, blochează reacţiile chimice induse de oxigen sau metale care ar interveni
în proprietăţile alimentului. Prezenţa aditivilor în alimente este necesară în
cadrul producţiei industriale: până la consumator, este esenţială păstrarea
proprietăţilor nutritive şi organoleptice, ceea ce nu ar fi posibil într-o
perioadă limitată de timp.
Aditivii pot fi naturali ? de origine
minerală, vegetală sau extraşi din ţesut animal ? sintetici ? o replică
industrială a moleculelor naturale -, sau artificiali. În timp ce aditivii
naturali nu au efecte nocive asupra organismului, cei sintetici conţin solvenţi
toxici care nu pot fi eliminaţi din produsul final, iar cei artificiali nu au
nimic de a face cu natura şi cu care metabolismul nostru are de luptat. În consumarea acestora trebuie să se ţină cont
de Cantitatea Zilnică Acceptabilă = cantitatea de aditiv alimentar, raportată
la kg. de greutate corporală, care poate fi consumată zilnic pe perioada
întregii vieţi, fără un risc semnificativ pentru sănătate.
Categorii
de aditivi alimentari
În Europa, aditivii alimentari sunt împărţiţi în
25 de categorii:
* edulcoranţii - pentru îndulcit;
* coloranţii - pentru da culoare sau pentru a o schimba (E100-E180);
* acidifianţii - dau un gust uşor acid;
* corectorii de aciditate - cresc sau diminuează aciditatea;
* emulgatorii - asigură un amestec omogen între apă şi grăsimile
alimentare (E400-E500);
* emulsificatorii - fac posibilă formarea şi menţinerea unui amestec
omogen între două sau mai multe faze nemiscibile;
* substanţele - tampon ? reglează
şi menţin pH-ului specific alimentului;
* antispumanţii -
pentru reducerea si prevenirea spumei;
* conservanţii - întârzie sau împiedică alterarea alimentelor (E200-E290);
* corectorii de gust şi de miros - schimbă/îmbunătăţesc mirosul şi gustul
alimentelor;
* propulsorii - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
* gazele de ambalaj - asemănătoare aerului;
* antioxidanţii - limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul
cu aerul ? râncezirea, schimbarea culorii (E300-E337).
* agenţii de
gelificare - permit şi ajută la formarea gelurilor;
* sequestranţii -
formează complexe cu ionii metalici;
* stabilizatorii - fac
posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale alimentelor, menţinând
omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.;
* substanţele de îngroşare
? măresc vâscozitatea produselor alimentare;
* îndulcitorii -
substanţe (altele decât zahărul) care dau gust dulce alimentelor;
* coloranţii naturali şi
coloranţi de sinteză;
* agenţii de afânare -
contribuie la creşterea volumului alimentelor fără a modifica valoarea
energetică;
* antiaglomeranţii;
* potenţatorii de aromă
- menţin şi amplifică aroma specifică alimentului;
* substanţele - suport
- facilitează transportul şi utilizarea aditivilor fără a modifica proprietăţile
pe care se bazează utilizarea lor;
* enzimele;
* aromatizanţii.
E-urile
care ne ucid
E123
... E239 - posibil cancerigeni.
E123, E131, E142, E211 sunt incluse în compoziţia tuturor
băuturilor răcoritoare.
E102
(tratrazină) - colorant galben pentru
băuturi, muştar şi gem. Potenţial alergizant;
poate genera tumori tiroidiene sau
crize de astm bronşic.
E102,
E110, E120, E123, E124, E125, E126, E127, E141, E160, E330, E331, E332, E333 ? potenţial alergizanţi.
E127
(eritrozină) - colorant roşu pentru
compoturi şi alte alimente. Provoacă
mutaţii genetice.
E220,
E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227 ? interacţionează
în metabolizarea vitaminei B.
E220,
E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E460, E461, E462, E463, E464, E465,
E466, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477 ?
irită tubul digestiv.
E251 (nitrat
de sodiu) ? cancerigen.
E252
(nitrat de potasiu) ? cancerigen.
E320,
E321, E211 (acidul benzoic şi derivaţii săi) ?
cancerigeni. Efect hipercolesteromiant.
E 621
(glutamat de sodiu), interzis în Europa Occidentală,
se găseşte în
supele instant concentrate,
mezeluri şi unele condimente. Are
efecte neurotoxice şi poate provoca migrene şi crampe.
Efectele nocive ale E-urilor devin evidente,
de cele mai multe ori, după perioade îndelungate de timp, iar cauzele bolilor
sunt greu de pus pe seama acestora. În plus, consumatorii nu sunt conştienţi de
pericolele la care se expun atâta timp cât informaţiile de pe ambalaje se
limitează strict la nume generice ?E127?, ?coloranţi alimentari? sau
?emulsifianţi?. De fapt, ambalajele acestor alimente ar trebui să conţină
avertismente de tipul celor de pe pachetele de ţigări.
Ella Moroiu,
Antena3.ro