Mâncăm carne şi bem lapte cu antibiotice. În farmaciile veterinare, antibioticele se vând repede şi fără restricţii. Puţini crescători vin cu reţetă, aşa cum spune legea. Antibioticele ajung chiar şi la animale sănătoase, tratate ca să crească mai repede.
Numai că, în farfurie, carnea, laptele şi ouăle ajung cu tot cu medicamente. Iar cine le consumă, riscă să devină imun la antibiotice.
Indiferent de diagnostic, antibioticul pare soluţia supremă care pune animalul pe picioare.
Tratamentul e recomandat doar după ce prezentăm câteva simptome vagi la farmacia veterinară.
Îndopat cu medicamente, porcul ar putea să scape. Cel puţin, până la Crăciun.
În realitate, lucrurile stau altfel. Antibioticele înghiţite de animale se elimină mai greu şi pot ajunge şi la noi în farfurie.
Nu e nevoie nici de prescripţie medicală pentru a cumpăra antibiotice din farmaciile veterinare. În România, ordinul 83 dat anul trecut de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinare prevede că doar agenţii economici trebuie să cumpere medicamente pe baza unei note de comandă.
Dar se practică, pentru ca animalele să crească mai repede.
În 2013, un raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor arăta că 87% din puii româneşti sunt trataţi cu medicamente.