Peste 1900 de localităţi din ţară sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Numai 69 sunt în Constanţa iar alte 41 in Tulcea. Aceste substanţe pot duce la îmbolnavirea oamenilor si pot afecta întreg ecosistemul. Pentru a combate poluarea apelor ce se varsă în Marea Neagra şi Dunăre , Ministerul Mediului a demarat un proiect finanţat de Guvernul României, dintr-un împrumut acordat de Banca Mondială.
Cea mai importantă sursa de intoxicare cu nitraţi si nitriţi o reprezintă apa din fantana, spun specialistii în mediu. În majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa este poluata cu nitrati si nitriti, din cauza depozitării haotice a gunoiului din gospodariile oamenilor. Reprezentantii directiei de sanatate au constat probleme în 33 de sate numai in judetul Constanta
Experţii de mediu susţin ca Dunarea este cel mai mare colector de ape al tarii noastre, dar si unul dintre colectorii importanti ai Europei. Din acest motiv, anul acesta in Delta Dunarii a fost interzisa folosirea substantelor chimice şi a ingrasamintelor.
Ministerul Mediului îşi propune diminuarea poluării prin colectare, depozitare şi gestionare a gunoiului. De asemenea se vor crea bariere vegetale de protecţie, prin împădurirea forestieră şi se vor construi mai multe staţii de epurare.
Programul "Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti este finanţat de Guvernul României, dintr-un împrumut rambursabil de 50 de milioane de euro acordat de Banca Mondială.