La două săptămâni după ce preţurile ţigărilor au explodat, medicii nu mai fac faţă miilor de români care vor să renunţe la tutun. Listele de aşteptare sunt lungi, banii pentru medicamente nu ajung pentru toată lumea. Cel puţin 5.000 de fumători aşteaptă în acest moment tratamentele care să-i ajute să renunţe la viciu.
Startul înseamnă, de fapt, consiliere psihologică şi medicamente. Pastilele elimină disconfortul creat de renunţarea la tutun. Astfel, spun medicii, se poate trece peste cea mai dificilă perioadă. Aceea când nu ne mai aprindem ţigara... Şi, din cauza preţurilor la ţigări, sunt tot mai mulţi români care vor să facă tocmai asta.
Aglomeraţie e şi la Târgu-Mureş, unde există liste de aşteptare.
"Nevoia de medicamente este foarte mare şi cu cât vom avea mai multe medicamente, cu atât putem trata mai mulţi fumători care doresc să abandoneze fumatul", susţine coordonatorul Centrului anti-fumat din Mureş.
Pe listele de aşteptare sunt, doar în acest moment, peste 5.000 de persoane. Iar medicii se aşteaptă ca numărul lor să crească. Din cei care intră în program, 40 la sută şi reuşesc să renunţe la fumat.
Singura sancţiune pentru cei care se adresează centrelor de renunţare la fumat e că, dacă nu renunţă la ţigrări, nu se mai pot înscrie în program în acelaşi an.
România are în jur de 7 milioane de fumători, iar statisticile medicilor arată că 30 de mii de oameni mor din cauza bolilor provocate de ţigări.
Observator