Cu o zi inainte de moartea actorului, la Institutul Matei Balş veneau să se vaccineze 6 persoane pe zi.- Miercuri au fost însă 241 de oameni care au cerut vaccinul.
Până în data de 3 ianuarie au fost vaccinate 210 000 de persoane, iar după această dată solicitările au crescut de cel puţin 10 ori, apreciază medicii specialişti.
Şase cutii de vaccin, pe un raft întreg. Doar atât mai există pe rafturile depozitului Direcţiei de Sănătate Publică din Prahova. În total 900 de doze. Dacă acum o săptămână medicii credeau că ele vor rămâne vreme îndelungată nefolosite, acum situaţia s-a schimbat. Medicii, care mai ieri erau cei mai reticenţi faţă de vaccinare, au solicitat acum vaccinul. Aşa că dozele cu serul produs la Institutul Cantacuzino au plecat către spitalele mari din Prahova unde pe secţiile terapie intensivă sunt internaţi 4 pacienţi care suferă de gripă nouă într-o formă severă.
În total, 73 de persoane au murit din cauza virusului. Şi numai şapte în ultimele 24 de ore. Iar numărul de infecţii a ajuns la aproape 6000 de cazuri. Vestea proastă e că a crescut şi rata de infectare. De la 3-4 persoane dintr-o sută, la 10.
Medicii de familie au început să facă noi solicitări către Direcţiile de Sănătate Publcă prin care cer suplimentarea dozelor de vaccin.
România are în acest moment disponibile peste un milion de doze de vaccin, iar în perioada următoare Institutul Cantacuzino va livra restul până la 5 milioane. Dacă cererea este suficient de mare, România poate produce până la 10 milioane de fiole.
Mai mult, direcţiile de sănătate publică au obligaţia de a organiza în regim de urgenţă centre de vaccinare antipandemică în unităţile sanitare. Aceste centre sunt destinate în special persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie.
Observator