Deşi pe 15 februarie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial al României ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope şi în decurs de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, proprietarul, posesorul şi deţinătorul cu orice titlu al plantelor şi substanţelor prevăzute în tabelele anexă a avut obligaţia să distrugă, cu respectarea prevederilor legale, plantele şi substanţele pe care le deţinea, totuşi etnobotanicele au revenit.
Comercianţi cu amănuntul de etnobotanice, identifiaţi de un centru european şi în România
Internetul a apărut ca o piaţă nouă pentru substanţele psihoactive şi pune astfel la dispoziţia vânzătorilor cu amănuntul posibilitatea de a oferi spre vânzare alternative la drogurile controlate adresate publicului larg.
Conform unui studiu al ANA, remis către Antena3.ro de Serviciul Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), o statistică actuală este realizată de către Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri (EMCDDA). Astfel, în 2009, un număr total de 115 magazine online au fost chestionate. Pe baza codurilor de domenii ale ţărilor şi a altor informaţii disponibile pe siturile Internet, aceste magazine online par a fi situate in 17 ţări europene. Majoritatea comercianţilor cu amănuntul online au fost identificaţi ca avand sediul in Regatul Unit (37 %), Germania (15 %), Ţările de Jos (14 %) şi Romania (7 %).
Îngrăşăminte pe post de produse ?spice?
Produsele comercializate pe internet şi în unele magazine specializate sub denumirea de ?SPICE? sunt disponibile cel puţin din 2006. Deşi publicitatea pentru produsele de tip ?SPICE? se poate face cu referire la mirosul plăcut răspândit prin aprindere, atunci când aceste produse sunt fumate, efectele sunt descrise de către unii consumatori ca fiind similare cu cele ale canabisului.
?Mai nou, comercianţii s-au mutat pe internet şi vând plantele etnobotanice sub formă de îngrăşăminte. Noi am aflat informaţia de la profesorii din şcoli, care ne spun că elevii frecventează ca ultimă tendinţă internetul, pentru astfel de produse interzise de lege?, explică Graţiela Văduva, şefa Serviciul Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
De exemplu, site-ul espice.ro , deţinut de Spice Group SRL, oferă amatorilor de ?vise?, la categoria ?Îngrăşăminte?, două tipuri de produse: light şi strong, adică mai slabe sau mai puternice. La categoria ?Light?există spre vânzare şase produse din gama plantelor etnobotanice, cu preţuri de la 25 la 30 de lei, la plic cu cantitatea de1 gram, 0,25 grame şi 0,5 grame, iar cumpăratura online nu se face cu un coş de cumpărături virtual, ci prin sintagma ?adaugă la lista dorinţelor?. În ceea ce priveşte categoria ?Strong?, site-ul ţine să sublinieze că ?din 10 mai, produsele sunt de 3 ori mai strong ca produsele folosite până acum? şi oferă 8 produse. Cel mai mic preţ din această categorie este de 30 de lei, iar cel mai mare ajunge şi la 250 de lei.
Campanie împotriva ierburilor
Poliţia Capitalei, prin Serviciul Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a lansat acum două săptămâni o campanie naţională intitulată ?Viaţa bate iarba? şi care face parte dintr-un proiect derulat anul trecut, intitulat ?Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor?. Etapa actuală, împotriva etnobotanicelor presupune vizita în şcoli şi licee din Bucureşti şi prezentarea unor cursuri interactive despre efectele nocive ale plantelor etnobotanice. ?Viaţa bate iarba? a fost iniţiată în urma apariţiei ?magazinelor de vise? şi va dura până la începutul anului şcolar următor
Potrivit studiului Agenţiei Naţionale Antidrog, există o serie de riscuri fiziologiceşi psihologice în urma folosirii plantelor cu efect pshotrop, pe care Antena3.ro vi le prezintă mai jos:
Riscuri în plan fiziologic:
- respiratorii: tuse cronică şi bronşită în cazul persoanelor ce consumă în mod regulat doze mari;
- cardiovasculare: amplificarea simptomelor cardiace la persoanele ce suferă de hipertensiune sau insuficienţă cardiacă;
- ale sistemului endocrin: alterarea hormonilor responsabili cu sistemul reproducător şi cu maturizarea sexuală;
- reducerea capacităţii de funcţionare a sistemului imunitar.
Riscuri în plan psihologic:
- consumul zilnic poate încetini funcţionarea mecanismelor psihice, ca de exemplu capacitatea de învăţare, concentrarea atenţiei şi memoria;
- trebuie menţionate efectele asupra executării unor sarcini complexe care necesită luciditate mentală şi coordonare psihomotorie cum ar fi, aceea de a conduce un automobil. Pot apărea reacţii acute de panică şi de nelinişte;
- în cazul persoanelor cu predispoziţii patologice pot apărea o serie de tulburări psihiatrice de tip schizofrenic.
Paula Safta, Antena3.ro