Pata de materiale petroliere, care a poluat zona Porţile de Fier 1, a fost dispersată sâmbătă dimineaţă. Specialiştii de la Apele Române au aruncat în apă material biodegradabil, pentru a micşora efectele poluări. Deocamdată nu se cunoaşte sursa petei, iar pericolul de poluare a florei şi faunei piscicole a fost eliminat. Pata petrolieră de pe Dunăre avea vineri seară peste 250 de metri lungime şi circa 7 metri lăţime.
Specialiştii de la Apele Române au intervenit de la primele ore ale dimineţii pe mal, în zona Porţile de Fier unu. Specialiştii de la apele române spun că flora şi fauna nu sunt afectate în urma acestui incident. De asemenea s-au recoltat probe de apă pentru a se stabili natura poluării, dar pentru moment nu se cunoaşte sursa petei de poluare.
Specialiştii cred că ar putea fi vorba de aşa numitele ape de santină, mai exact, apă amestecată cu uleiuri şi combustibil, care se adună în partea de jos a navei. Conform legislaţiei Comisiei Internaţionale a Fluviului Dunărea, apa de santină trebuie să fie stocată la bordul navelor şi sigilată în tuburi.
Ulteior, trebuie descărcată în porturi de destinaţie, nominalizate să preia apa de santină. În România, operaţiunea se face în porturile Severin, Giurgiu şi Galaţi.
Antena 3