"În ceea ce priveşte prevenţia, ei bine aceasta începe din școală. Din școală învățăm despre stilul de viață sănătos.
Din școală trebuie să învățăm despre alimentația sănătoasă și sigur că de la un anumit moment încolo ar trebui să începem să avem și măsuri active de prevenție.
Asta însemnând să măsurăm tensiunea arterială, să dozăm grăsimile din sânge, să știm nivelul de colesterol, să știm nivelul de trigliceride, să știm valoarea glicemiei.
Unul din cauzele pentru care mortalitatea cardiovasculară e mare de sărbători este că aceste semne de alarmă sunt neglijate.
Simptomele care trebuie să ne facă să chemăm 112
Și cel mai important semn de alarmă este durerea toracică, o durere în piept intensă, care este însoțită de transpirație, care este de însoțită eventual și de simptome digestive, greață, vărsătură.
Aceste simptome trebuie să ne facă să chemăm serviciul de urgență. În niciun caz o durere toracică de acest tip, așa cum am spus, intensă, îngrijorătoare nu trebuie să ne facă să stăm acasă", a spus medicul cardiolog Silviu Dumitrescu, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3 CNN.
Băuturile la care face referire medicul sunt cafeaua şi vinul. Mai ales despre cafea se spune, în cazul celor care suferă de boli de inimă, că nu ar trebui să consume. Realitatea, însă, este alta, ne spune cardiologul.
"În ceea ce priveşte vinul, există nenumărate dovezi despre efectul protector cardiovascular al unei cantități mici de vin roșu și sigur că poate fi consumat, dar excesul cu certitudine nu este bun.
Dr. Silviu Dumitrescu: "Cafeaua nu crește tensiunea, dimpotrivă"
De exemplu, cafeaua nu crește tensiunea. Dimpotrivă, consumul de cafea are un efect protector cardiovascular pe termen lung.
Deci, din acest punct de vedere nu avem de ce să ne temem", a asigurat medicul cardiolog.
Factorii de risc care duc la infarct sunt: stresul, hipertensiunea arterială, nivel ridicat al colesterolului/trigliceride, obezitate, diabet, fumat şi sedentarism.
"Un studiu publicat acum mai bine de 15 ani a arătat că ziua cu cele mai multe decese cardiovasculare este 25 decembrie, urmată de ziua de 26 decembrie, apoi urmată de 1 ianuarie", a atras atenţia medicul.