Antena 3 CNN Actualitate Duminică, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi este marcată şi în România

Duminică, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi este marcată şi în România

1 minut de citit Publicat la 10:05 25 Mai 2008 Modificat la 10:05 25 Mai 2008
Duminică, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi este marcată şi în România
Duminică este Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, zi care va fi marcată şi în România. Organizatorii au pregătit spectacole de teatru, pantomimă, un concurs de grafitti şi desene pe asfalt. Evenimentul este realizat de asociaţia Salvaţi Copiii, cu sprijinul Reprezentanţei Unicef în România. Manifestarea se doreşte un semnal de alarmă asupra problematicii copiilor dispăruti, răpiţi sau exploataţi sexual. Fenomenul a luat proporţii şi în România, unde numai anul trecut au fost semnalate dispariţiile a aproape 4.000 de copii.

Potrivit statisticilor, 96% dintre copiii dispăruţi au vârste între 11 şi 18 ani şi au plecat de acasă voluntar. Specialiştii susţin că 3,5% dintre cazurile sesizate reprezintă dispariţii accidentale, în timp ce 1,5% sunt dispariţii îngrijorătoare, cauzate de agresiuni, răpiri, sechestrări sau exploatări sexuale.

Numai în judeţul Galaţi au dispărut, de la începutul anului, 69 de minori. Dintre aceştia, şapte au vârsta de până în 10 ani, 34 au între 10 şi 15 ani, iar 28 au vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani. La nivelul judeţului Suceava, în perioada ianuarie - mai 2008 au fost semnalate 44 de dispariţii, dintre care 40 au fost deja rezolvate.

Reprezentanţii Serviciului Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale au constatat că există şase tipuri de situaţii care duc la dispariţii de copii: părăsirea voluntară a domiciliului sau a centrelor de ocrotire, rătăcirea, alarmări nejustificate cauzate de lipsa de comunicare, producerea unor accidente, agresarea copiilor cu diverse scopuri sau luarea unui copil de către un părinte fără consimţământul celuilalt sau fără să anunţe centrul de ocrotire.

Pentru prevenirea acestor situaţii, autorităţile au identificat mai multe soluţii. Prima dintre acestea ar fi informarea copiilor cu privire la riscurile pe care le presupune părăsirea domiciliului, dar şi cu privire la ajutorul pe care îl pot primi când se confruntă cu situaţii dificile acasă. Totodată, spun specialiştii, este necesară informarea părinţilor şi a responsabililor centrelor de ocrotire cu privire la riscul dispariţiei minorilor, acordarea de asistenţă familiilor afectate de conflicte frecvente, precum şi verificarea adecvată a centrelor de ocrotire a copiilor.

De altfel, problema copiilor dispăruţi se regăseşte şi la nivelul altor state. Mai mulţi deputaţi europeni au înaintat deja Parlamentului European o declaraţie scrisă prin care solicită cooperarea statelor membre în situaţii de urgenţă pentru găsirea copiilor dispăruţi. În România organizaţia Salvaţi Copiii a demarat o campanie de informare a elevilor cu privire la această problemă. Şi la nivel naţional au fost organizate dezbateri la care au luat parte autorităţi locale, profesori, părinţi şi elevi.

Campania continuă şi duminică, atunci când este marcată Ziua internaţională a copiilor dispăruţi. Atât în România, cât şi în alte15 ţări europene membre ale Federaţiei pentru Copiii Dispăruţi si Exploataţi sunt organizate evenimente de informare cu privire la acest fenomen.

Antena 3

×
x close