Sfântul şi marele mucenic Dimitrie s-a născut în Tesalonic, din părinţi de neam bun şi dreptcredincioşi. Tatăl lui, guvernator al Tesalonicului, fiind creştin în ascuns după multe rugăciuni, împreună cu soţia sa, la Maica Domnului şi la Mântuitor, a dobândit un fiu, pe Sfântul Dimitrie. După moartea tatălui său, Sfântul Dumitru a fost numit de împăratul Maximilian în locul acestuia, încredinţându-i lui Tesalonicul, cu porunca să-l cureţe de creştini.
Nu numai că Sfântul Dimitrie nu a respectat ordinul, dar odată întors în cetate a început să propovăduiască Evanghelia. În puţin timp, s-a făcut cunoscut împăratului Maximilian că Dimitrie, este creştin şi pe mulţi îi aducea la credinţa sa, lucru pe care auzindu-l împăratul, s-a mâniat şi a dorit să meargă în cetatea Tesalonicului să vadă cu ochii săi. Ajuns aici l-a chemat în faţa sa pe voievodul cetăţii, Sfântul Dimitrie, care stând înaintea împăratului, cu mare îndrăzneală a mărturisit că este creştin.
A fost închis, iar în ziua de 26 a lunii octombrie, au intrat ostaşii în temniţa în care Sfântul Dimitrie fusese aruncat şi găsindu-l stând la rugăciune, l-au împuns cu suliţele. Întâia suliţă cu care a fost împuns a fost în coasta dreaptă, în locul în care a fost împuns şi Hristos pe cruce. Astfel, închipuind patima lui Hristos Domnul, Sfântul şi-a dat în mâinile Lui cinstitul său suflet.
Deasupra mormântului Sfântului Dimitrie era zidită o biserică mică, în care se săvârşeau multe minuni şi bolnavii primeau tămăduire. Unul din aceştia, Leontie, era foarte bogat şi în semn de mulţumire a vrut să zidească sfântului o biserică mare şi frumoasă. Dărmând biserica cea mică, când s-a început construcţia celeilalte biserici, au fost găsite moaştele Sfântului şi Marelui Mucenic Dimitrie întregi şi nestricate, din care au izvorât mir frumos mirositor şi a umplut toată cetatea de mireasmă bună. Leontie a ridicat în acel loc o biserică foarte frumoasă în numele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, punând într-însa cinstitele lui moaşte, într-o raclă ferecată cu aur şi împodobită cu pietre scumpe.
Aproximativ 340.000 de români, care poartã numele de Dimitrie sau Dumitru, îşi aniversează ziua numelui. Majoritatea sărbătoriţilor sunt bărbaţi. Peste 300.000 de români poartă numele de Dimitrie, Dumitru, Mitică, Dimitri sau Mitu. În rândul doamnelor si al domnişoarelor care îşi serbează duminică onomastica, numele cel mai des întâlnit este Dumitra. Peste 34.000 de românce poartă acest nume.
Antena3.ro