Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătăţii va schimba formula de raportare a cazurilor COVID. DSU: Se vor lua în calcul și alți parametri, nu doar rata incidenței

Ministerul Sănătăţii va schimba formula de raportare a cazurilor COVID. DSU: Se vor lua în calcul și alți parametri, nu doar rata incidenței

Milena Niță
4 minute de citit Publicat la 11:00 27 Ian 2021 Modificat la 11:00 27 Ian 2021
o_1et1f29r31lmcll21bg218n81dh7b.jpg
Sursa foto: Agerpres

Astfel, ministerul lucrează acum la o formulă ce va lua în calcul şi alţi parametri decât simpla incidenţă a cazurilor de SARS-CoV-2 la nivelul unui judeţ.

Călin Alexandru (DSU): Ministerul Sănătății lucrează la un algoritm ceva mai complex

"Din punctul nostru de vedere, o raportare strict la incidenţă poate să ne conducă la concluzii greşite. Ieri (luni - n.r.) a avut loc o şedinţă a Comitetului tehnico-ştiinţific de pe lângă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex. 

Argumentul pe care l-aş aduce aici este că, în pofida unei incidenţe care este în scădere evidentă, noi avem un platou sau o foarte uşoară scădere a numărului de cazuri care sunt internate în spitale şi a numărului de cazuri de terapie intensivă, care reprezintă totuşi un argument sau un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectului pandemiei la nivelul populaţiei din România. 

Deci, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor la nivelul unui judeţ", a precizat reprezentantul DSU, la o conferinţă de presă.

Timiș, singurul județ din țară cu o incidență mai mare de 3

Bilanțul COVID de marți plasează România la un număr total de 715.438 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Potrivit autorităților, de la debutul pandemiei, 17.938 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au murit. 

Conform acelorași date, Timiș este singurul județ din țară cu o incidență înregistrată la 14 zile mai mare de 3 (pragul pentru intrarea în scenariul roșu).

Al cincilea caz de infectare cu noua tulpină de COVID, în România

Tot marți, autoritățile au anunțat că la noi în ţară a fost confirmat al cincilea caz de infectare cu varianta britanică a coronavirusului, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 69 de ani, din Constanța.

Bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 2 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv.

În perioada 4 ianuarie - 6 ianuarie 2021 pacientul a fost internat în Constanța, după care, în data de 7 ianuarie 2021, a ajuns într-o unitate medicală din București cu stare generală afectată.

În data de 17 ianuarie 2021 pacientului i s-a recoltat o probă pentru un nou test RT-PCR, al cărui rezultat a fost, de asemenea, pozitiv.

Pacientul nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus.

De ce s-au relaxat măsurile în România

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa pe 22 ianuarie că decizia Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind relaxarea măsurilor restrictive a fost o formalitate, în condiţiile în care indicatorii au fost stabiliţi prin hotărâre de Guvern. 

Ulterior, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, declara că, în cazul în care nu se relaxau restricţiile în Bucureşti, riscul era ca operatorii din HORECA să intenteze procese în instanţă. 

Dr. Rafila, atac la Ministerul Sănătăţii: Lucrul acesta trebuie să înceteze, iar ministerul să-şi facă treaba

Medicul Alexandru Rafila acuză Ministerul Sănătăţii că nu se implică în gândirea unei strategii de testare COVID care să aducă cifrele aproape de cele reale, el susţinând că peste tot în lume numărul bolnavilor creşte, doar la noi arată că ar scădea.

În context, medicul a amintit şi de cazurile cu tulpină nouă şi spune că în raportările zilnice se vede o situaţie ciudată, respectiv scade numărul bolnavilor şi creşte cel al pacienţilor internaţi la Terapie intensivă.

"Ţările din jurul nostru au mai multe cazuri COVID, noi avem mai puţine, iar lucrul acesta trebuie să înceteze la un moment dat, iar Ministerul Sănătăţii să-şi facă treaba şi să readucă lucrurile în zona realităţii", a afirmat, marţi, la Antena 3, prof. dr. Alexandru Rafila.

Rafila: Ministerul Sănătăţii nu se implică în gândirea unui strategii de testare care să readucă cifrele în zona realităţii

Întrebat unde crede că greşeşte Ministerul Sănătăţii, Rafila spune că nu se vede o strategie de testare care să raporteze cifre reale ale bolnavilor de coronavirus.

"Nu se implică deloc în gândirea unui strategii de testare care să readucă cifrele în zona realităţii.

Noi nu putem să avem cea mai mică incidenţă cumulată din Europa, în condiţiile în care şi noua tulpină circulă peste tot. Este clar că şi în România se întâmplă probabil o răspândire a acestei tulpini, dar nu există dovezi.

Toate lucrurile sunt bazate pe senzaţie, dar nu sunt pe bază de dovezi", a adăugat deputatul PSD Alexnadru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Rafila: Este o iluzie, nu am învins pandemia, trebuie să fim precauţi

Totodată, reprezentantul României la OMS atenţionează că noi ne relaxăm prea repede spre deosebire de alte ţări, deşi nu am învins pandemia.

"Este o iluzie, nu am învins pandemia, trebuie să fim precauţi categoric, dar să avem şi un cadrul legal care să aplice lipsa anumitor măsuri", a punctat medicul epidemiolog.

În ce priveşte procesul vaccinării împotriva coronavirusului, profesorul Rafila spune că ar trebui să ajungem la 100.000 de imunizări zilnic, ca să terminăm această etapă până la sfârşitul lui septembrie.

×
x close