Antena 3 CNN Actualitate "Drum de fier cale ferată, n-am să te las niciodată!? FOTO Reportaj de la mitingul ceferiştilor

"Drum de fier cale ferată, n-am să te las niciodată!? FOTO Reportaj de la mitingul ceferiştilor

3 minute de citit Publicat la 15:57 29 Apr 2009 Modificat la 15:57 29 Apr 2009
"Drum de fier cale ferată, n-am să te las niciodată!? FOTO Reportaj de la mitingul ceferiştilor
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Mii de angajaţi ai companiei naţionale de transport feroviar Căile Ferate Române (CFR) au protestat aproape două ore în faţa Gării de Nord şi respectiv a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), împotriva concedierii a aproape 12.000 de ceferişti. Oamenii au venit din toate colţurile ţării, din Galaţi, Craiova, Buzău, Suceava, Braşov, s-au dotat cu uniforme de ceferişti, cu pancarte, sloganuri pe ritmuri de muzică populară şi o atmosferă de stadion. Huiduielile şi fluierele se auzeau chiar din partea cealaltă a Gării de Nord, iar şiroaiele de oameni prezenţi la protest au inundat parcul din faţa MTI. Antena3.ro vă prezintă un foto-reportaj de la protestul angajaţilor CFR, o mini-revoluţie la care au participat mii de oameni şi care au scandat pentru a-şi păstra locul de muncă.

La primele ore ale dimineţii de miercuri, mii de angajaţi ai CFR s-au adunat în parcul din faţa Gării de Nord. Cărau cu ei bagaje, pentru că veneau de departe, din Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Buzău, Braşov, Galaţi, Suceava, Ploieşti sau din Deva.







In timpul manifestaţiei, pe lângă melanjul de strigăte şi huiduieli ca pe stadion, angajaţii CFR s-au putut destinde şi cu ritmuri de muzică populară românească, cum ar fi "Puşca şi cureaua lată (Când eram tânăr fecior)" sau "M-a făcut mama oltean" şi pe care erau adaptate versuri specifice protestului. "Imnul ceferiştilor" şi "Imnul ministrului", aşa cum le-au intitulat liderii de sindicat, făceau referire directă la situaţia în care se află acum angajaţii CFR : "Drum de fier cale ferată, n-am să te las niciodată/ Pe mâna unor călăi, ca miniştri răi" sau "Stau samsarii să te vândă, să te vândă la fier vechi/ Să te vândă şi apoi, să ne vândă şi pe noi".



O parte dintre oameni erau îmbrăcaţi cu uniformele de serviciu, portocalii sau verzi fosforescente.





Alţii erau îmbrăcaţi normal şi îşi pregăteau pancartele, în funcţie de organizaţia profesională pe care o reprezintă : "Sindicatul regional ramura vagoane CFR Constanta", ?Federaţia Naţională Feroviară Bărăgan?, ?Sindicatele mecanicilor de locomotiva, depoul Ploieşti?, ?Sindicatul mecanicilor de locomotivă Cluj-Napoca", "Federaţia Sindicatelor transporturilor feroviare" sau "Alianţa sindicatelor Mişcare Comercială Timişoara". In jurul orelor 10 şi jumătate, cei aproape trei mii de oameni au început protestul.





Ceferiştii fluturau pancartele şi steagurile, huiduiau sau strigau cu patos pentru a-şi apăra drepturile.







Liderii de sindicat ţineau publicul încins de pe scena special amenajată, atacau decizia Ministerului de a disponibiliza o parte dintre angajaţii Căilor Ferate Române şi îi încurajau pe cei prezenţi să se exprime liber, în parcul din faţa Gării de Nord : "In urma deciziei din martie anul acesta, salariaţii din cadrul CFR vor fi disponibilizaţi fără reconversie profesională sau socială. Luptăm pentru locurile noastre de muncă !".





Oamenii reacţionau prin aplauze, combinate cu huiduieli şi fluierături.









Unii dintre ei s-au căţărat chiar pe gardurile din parc sau pe bănci, pentru a vedea mai bine ce se întâmplă în marea breaslă adunată în faţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.







Alţii stăteau şi priveau la colegii lor







In peisajul pestriţ din parcul Gării de Nord şi-a făcut apariţia şi un om al străzii, care zăcea nestingherit în mulţimea de ceferişti şi care s-a aşezat lângă liderii de sindicat care tocmai îşi terminaseră discursurile din faţa miilor de angajaţi ai CFR.





La finalul protestului din faţa MTI, liderii de sindicat au depus la Minister o petiţie, prin care angajaţii CFR nu sunt de acord cu disponibilizarile din cadrul companiei nationale de transport feroviar şi miile de oameni au mărşăluit apoi, timp de aproape două ore şi jumătate, pe un traseu care a inclus şi sediul Guvernului.

Paula Safta, Antena3.ro

×
x close