Este o măsură pe care alte state au luat-o deja pentru a scoate la suprafaţă cât mai mulţi bani din economia neagră. Acum recomandările vin de la Uniunea Europeană.
Autorităţile române au făcut deja calcule din care reiese că includerea în PIB a activităţilor ilegale ar putea avea un impact de cel mult 0,2% din PIB. Spre comparaţie, Marea Britanie estimează că doar prostituţia şi drogurile au o contribuţie de 0,8%, în timp ce la PIB-ul Italiei s-ar adăuga între 1,5% si 2,4%.
Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică spun că în prezent este inclusă în PIB economia neobservabilă, adică acele activităţi legale care se derulează ilegal, şi care variază între 22% şi 23% din PIB. Valoarea estimată pentru 2012 de INS pentru prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă, echivalează cu aproximativ 1,2 miliarde de lei.
Sumele avansate de INS par mici având în vedere că, de exemplu, estimările privind traficul de tutun şi alcool, care potrivit Consiliului Fiscal, aduc doar la bugetul de stat prejudicii anuale de 2,3 miliarde de lei. Cifre exacte vor veni de abia la toamnă.
E drept însă că statul ar câştiga mult mai mulţi bani dacă astfel de activităţi ar fi oprite. Sau fiscalizate corespunzător.
Invitat în cadrul emisiunii "Daily Income cu Adrian Măniuţiu", jurnalistul Ionuţ Bălan a vorbit despre includerea în PIB a acitivităţilor ilegale precum prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă.
"Includerea acestor activităţi ilicite în PIB arată o incapacitate a statelor de a le administra şi, paradoxal, aceste probleme devin atuuri. Este hilar", a spus jurnalistul.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii.