Antena 3 CNN Actualitate Drogurile "legale" au dus la "explozia" cazurilor de SIDA şi hepatită

Drogurile "legale" au dus la "explozia" cazurilor de SIDA şi hepatită

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 21:53 01 Noi 2012 Modificat la 21:53 01 Noi 2012
Drogurile "legale" au dus la "explozia" cazurilor de SIDA şi hepatită
Foto: newyork.rehab-center.com
Drogurile nu dau doar depedenţă, ci aduc cu ele şi boli precum SIDA sau hepatita C. Pentru tratarea unui purtător HIV, statul dă 8.000 de euro pe an, iar pentru un bolnav de hepatita C, 4.000 de euro anul.

Şi HIV-ul şi hepatita se transmit în rândul consumatorilor prin seringile folosite de mai multe ori şi de mai multe persoane. Singurii care luptă împotriva acestor efecte sunt Agenţia Naţională Antidrog (ANA) şi organizaţiile neguvernamentale. În ultimii trei ani, ele le-au dat consumatorilor din stradă peste 3.000.000 de seringi sterile, ca să nu mai transmită boli.

Explozia "drogurilor legale" a mărit riscul infectării cu hepatita C şi cu virusul HIV. Deşi sunt numite droguri "uşoare", consumatorii mărturisesc că nu se mai pot controla când e sub efectul "legalelor".
 
Singurii care le mai poartă de grijă depedenţilor sunt voluntarii de la asociaţiile neguvernamentale şi terapeuţii de la Agenţia Naţională Antidrog. De la ei, consumatorii primesc seringi noi contra celor folosite, tampoane cu alcool, ser fiziologic şi prezervative.

Proiectul de împărţire a seringilor a început în 2010, dar se termină la anul. O seringă costă 50 de bani, în timp ce tratarea SIDA şi a hepatitei C, mii de euro anual. Sunt bani suportaţi de Casa de Asigurări, deci de noi toţi.

În 2010, cel puţin unul din trei consumatori ieşea pozitiv la testul de hepatita C, aceeaşi proporţie fiind întâlnită şi la virusul HIV.



×
x close